ÇERKES ETHEM VE ‘KUVA-Yİ SEYYARE

  • 13.01.2022 15:46
  • (3)

İzmir’in 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunanistan tarafından işgal edilmesi üzerine; Kuva-yi Seyyare gönüllü Çerkes (Kafkasyalı  Adige,Abhaz,Kabardey) Halklarının Çerkes Ethem önderliğinde kurdukları askeri güçtür ve Kuva-yı Milliye’nin bir koludur. Manisa-Salihli cephesinde Yunan ilerleyişini durdurmuş, Mustafa Kemal’in Anadolu teşkilatlanmasına zaman kazandırmıştır.

Kuva-yı  seyyare,11 Mayıs 1919 yılından 1922 yılına kadar Anadolu’nun dört bir yanında kırk dört isyanı bastırmıştır. Çerkes Ethem kuvvetleri Yozgat İsyanını bitirip  Ankara’ya geldiğinde, Mecliste Münc-i millet (Milletin Kurtarıcısı) denilerek karşılanmıştır.

Çerkes Ethem adına marş yazılmış ve bestelenmiştir

LE GAZİ ETHEM PAŞA MARŞI

 “Güneş ay gibi ülkeyi parlattı

Kahraman Ethem cihadın senin           

Garbı. cihanı yerinden oynattı

Kahraman Ethem, nejadın senin!

Felek milleti yasa salmıştı

Gökleri kara bulut sarmıştı

Çocuk, ihtiyar imdat dilerdi

Düşman zulmünden feryat ederdi

Erler içinde arslanca durdun

Eğildi sana bayırlar, dağlar!

Alçak düşmanı her yandan bozdun

Kopardın ve kırdın eğildi bağlar

Yurdun Kafkastır, uludur oymağın

Kalplerde böyle yadların vardır!

Gönlün yücedir, dünyadır oynağın

Alemde böyle adların vardır.

Diye adına şiirler yazılmış marşlar bestelenmiştir.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan “Çerkes Ethem gibi saf mı değiştirdin” diyerek maksadını aşan bir ifadede bulunmuş ve daha sonra erdemli davranarak Kafkas halkından özür dilemiştir. Tavsiyemiz; yukarıdaki marşı özgün biçimiyle bando eşliğinde,  Bolu Belediyesi önünde seslendirmesidir.

Düzce belediye Başkanı Faruk Özlü Kafkas Halklarını “Ülkelerinden kaçanlar” olarak nitelendirmekten bir beis görmemiştir. Tavsiyemiz; bilinç altı önyargılarının ve Kafkas halklarına bakış açısının bir tezahürü olan bu ifadesi ile tarihi gerçekleri değiştirmeye gücü yetmeyeceğinin bilinmesidir.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Objektif Gazetesi (www.duzceobjektif.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (3)

  • Balıkesir li adige
    Balıkesir li adige
    7.02.2022 11:28

    Cerkes Ethem ile çerkesler olmasaydı batı cephesi bir yıl direnemez anadolu da milli mücadele örgütlemezdi, ama ne yazıkki kahpelik dağları sarmış,

  • Gabliya Rahmi
    Gabliya Rahmi
    13.01.2022 19:21

    Kalemine sağlık Aydın Hocam

  • Düzceli
    Düzceli
    13.01.2022 16:18

    İnşallah ders almışlardır

Resmi İlanlar