,

Çevre ve sağlık alanlarında Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite ilan edilen Düzce Üniversitesi, sağlık alanında ihtisaslaşma konusu olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıbbın temel hammaddelerini teşkil eden tıbbi ve aromatik bitkilere ilişkin, Gölyaka ilçesinde 10 dönümlük bir deneme bahçesi oluşturdu.

,
26.05.2022 - 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
445

Oluşturulan deneme bahçesinde, bölge çiftçilerini görsel olarak bilgilendirmek ve eğitmek için 20’nin üzerinde tıbbi ve aromatik bitkinin ekimi yapıldı. Deneme bahçesi, tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmeyi planlayan bölge çiftçileri için kusursuz bir galeri hüviyeti taşıyor.            

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından, ailesine ait 10 dönümlük arazi, tamamen Ar-Ge amaçlı ve bedelsiz olarak Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün kullanımına tahsis edildi. Tahsisten sonra Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bu alana; İstanbul Kekiği, Melisa, Misk Adaçayı, Anadolu Adaçayı, Tıbbi Adaçayı, Biberiye, Şeker Otu (Stevia), Pelin Otu, Ekinezya, Lavanta, Aronya, Yaban Mersini, Gingko, Mürver, Sumak, Sarı Kantoron ve Aynısefa bitkilerinin dikimini gerçekleştirdi.

Bu tıbbi bitkilere ek olarak, örnek bahçede aynı zamanda bitki yetiştirme verimliliğini artırmak ve katma değerli meyveler için bölge çiftçilerine örnek sunmak amacıyla; Cennet Hurması, Ihlamur, Şeftali ve Erik gibi farklı meyve fidanlarının da dikimi gerçekleştirildi.

Oluşturulan örnek bahçe, tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmeyi planlayan bölge çiftçileri tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Fide temini, dikim, bakım, hasat ve satış konularında Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün katkıları ve Düzce Üniversitesi’nin desteği konusunda bilgi alan gönüllü çiftçi adayları, Düzce Üniversitesi tarafından yürütülen sürecin birer aktörü oluyor.

Örnek bahçeyi ziyaret etmek, tıbbi bitki yetiştiriciliği ve Düzce Üniversitesi’nin sağladığı destekler konusunda bilgi almak isteyen gönüllü çiftçi adayları, 0 543 551 8332 numaralı hattan Öğr. Gör. Mehmet Fatih ÇAKIR’a ulaşabiliyor.


Editör: E. TAYHAN