10 Yıl önce o proje yapılsaydı, bugün bu sıkıntılar yaşanır mıydı?

Düzce'de şiddetli yağışın vurduğu Beyköy'de bulunan içme suyu ana hattı devre dışı kaldı. Tüm şehir 4 gün susuzluk yaşadı, bazı bölgelere yaklaşık 1 hafta su verilemedi. Şehre su veren Uğur suyunda neredeyse her yıl yağmurlarla birlikte yaşanan sorun, tam 10 yıl önce belediye başkanlığı döneminde İsmail Bayram'ın gündeme taşıdığı Hasanlar Barajı projesini akıllara getirdi. Şimdi merak edilen, o proje o yıllarda hayata geçirilseydi bugün bu sorun yine yaşanıp tüm şehir günlerce susuz kaldı.

10 Yıl önce o proje yapılsaydı, bugün bu sıkıntılar yaşanır mıydı?
4.07.2022 - 13:40
Kaynak: Özel Haber
453

Düzce yaklaşık bir haftadır kuvvetli yağışlarla mücadele ediyor. Bir çok ilçe ve köyde sel ve su baskınları yaşanırken, yağışların en çok etkilediği Beyköy'de Uğur suyunda yaşanan ağır hasar tüm Düzce'nin 4  gün susuzluk çekmesine neden oldu. Belediye ekipleri çalışmalarını gece gündüz sürdürdü,  şehre 4. gün su verildi ancak bazı mahalleler susuzluk yaşamaya devam etti.

BAYRAM 10 YIL ÖNCE PROJE SUNMUŞTU

Neredeyse her yıl  yağmurlarla taşan ve tahrip olan  Uğur Suyu'na başka alternatif olmaması, Düzce'nin her seferinde susuzluk yaşaması akıllara 10 yıl önceki bir projeyi getirdi.

2012 yılında belediye başkanlığı görevinde olan İsmail Bayram, Düzce'nin Sesi gazetesine verdiği röportajda, bugünleri  öngörerek bir projeden söz etmiş,  Uğur suyunda su  kesildiğinde Düzce’de içme suyu olmayacak" demişti.

KENTİN GELECEĞİ UĞUR SUYU'NA BAĞLI OLMASIN

O dönemde Uğur Suyu'na alternatif bir çalışma yaptırdıklarını söyleyen Bayram,  " Derede su akmadığı zaman suyumuz kesilmesin dedik. Uğur Suyu vadisinde bir fizibilite yaptırdık. Dere yatağını genişlikleri üzerinde yapılan çalışmalarda baraj yapılması çok ekonomik çıkmadı. Kentin geleceğini sadece Uğur suyuna bağlı olmasının sakıncalarını görerek fayda analizi yapıldığında Uğur suyu iyi bir yatırım değil." ifadelerini kullanmıştı.

 HASANLAR BARAJI DÜZCE’NİN 50 YILLIK SU PROBLEMİNİ ÇÖZECEK

Bayram proje ile ilgili olarak ise, " Hazır bir Hasanlar barajı var. Hasanlar barajının bu anlamda bizim işimizi göreceği sonucuna vardık. Kodlarla ilgili sorunları aştık. Projesi yapıldı. 26 kilometre bir hat çekilecek. Hasanlar barajından Beyköy’deki içme suyu arıtma tesislerine kadar hat çekerek Hasanlar Barajı suyunu buraya taşıyarak içme suyu problemimizi çözeceğiz. Hasanlar Barajı isale hattı proje ihalesi yapıldı. 2013 yılında yapımına başlayacağız. Uzmanların yaptığı hesaplara göre Düzce’nin 47- 50 yıllık su problemi olmayacak. Bu çok önemli bir konu. Bir belediye başkanı için en zor durum suların kesilmedir. Arıtılmış suların depo kapasitelerini arttıracağız. Böylelikle su sorununu ciddi anlamda çözeceğiz." şeklinde konuşmuştu.

PROJE HAYATA GEÇSEYDİ BUGÜN NE OLACAKTI?

Her yağış döneminde sorun yaşanması ve 3 gündür Düzce'nin susuzluk çekmesi, o projeyle ilgili akıllara soru işaretleri getirdi. Cevabı hiç bilinmeyecek soru ise, o proje rafa kaldırılmayıp, bütün şartlar zorlanıp, gerekli  raporlar hazırlanıp  hayata geçirilseydi, Düzce 21. yüzyılda hala eski ve ilkel su hattı yüzünden günlerce susuzluk çekecek miydi?

MESAİ MEFHUMU GÖZETMEKSİZİN ÇALIŞTILAR

Selin tahrip ettiği ana su hattının hasar görmesinin ardından belediye ekipleri bölgede hummalı bir çalışmaya girişti. Günlerce gece gündüz, balçık çamur demeden canlarını dişlerine taşan ekipler Düzce halkının da takdir ve teşekkürünü kazandı.


Editör: E. TAYHAN