DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRIYOR

Sağlık alanında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) konusunda ihtisaslaşan Düzce Üniversitesi, GETAT ürünleri için hammadde vasfı teşkil eden tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini bölge halkına yaygınlaştırıyor.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRIYOR
23.03.2022 - 09:59
Güncelleme 23.03.2022 - 11:21
Kaynak: Haber Merkezi
443

Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü personeli ve Ziraat Mühendisi Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakır, konuya ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

“Amacımız Bölge Halkının Ek Gelir Elde Etmesini Sağlamak ve Atıl Durumdaki Tarım Arazilerini Ekonomiye Kazandırmak”

2016 yılında başlayan ve Yükseköğretim Kurulu Koordinatörlüğü’nde yürütülen Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması programı kapsamında, Çevre ve Sağlık alanlarında Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite ilan edilen Düzce Üniversitesi, Sağlık alanında ihtisaslaşma konusu olarak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp konusunu seçti. 2016 yılından bu yana, endüstride gıda, kozmetik ve gıda takviyesi gibi sektörlerde yaygın olarak üretimi ve satışı yapılan GETAT ürünleri için, nitelikli hammaddelerin başında tıbbi ve aromatik bitkiler geliyor.

Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliğinin geride kalan 6 yıllık süreçte oldukça yaygınlaştığını vurgulayan Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakır, temel amaçlarının bölge halkının ek gelir elde etmesine olanak sağlamak ve atıl durumdaki tarım arazilerini döngüsel ekonomiye kazandırmak olduğunu ifade etti.

 

“Tarımsal Üretimin Önemi Gün Geçtikçe Artıyor”

Dünyada yaşanan sorunlara bakıldığında tarımsal üretimin öneminin tüm dünya ülkeleri tarafından daha da belirgin bir şekilde hissedildiğini vurgulayan Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakır, İlimizde çok sayıda atıl arazi bulunduğunu, bölge çiftçilerimizin bu arazilerde tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirmek suretiyle ek gelir elde ettiğini Düzce Üniversitesi olarak bu süreçte gönüllü çiftçilere karşılık beklemeksizin destek olduklarını belirtti. Bu destek sürecini aşama aşama açıklayan Çakır, herhangi bir gönüllü çiftçi tıbbi bitki yetiştirme niyetini Düzce Üniversitesi’ne beyan ettiğinde ilk önce Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) bünyesinde toprak analizi yaptıklarını ve buna dayalı olarak hem tıbbi bitki hem de gübreleme önerisinde bulunduklarını belirtti. Daha sonra çiftçilere eğitim vererek dikim, bakım ve hasat süreçlerinde karşılık beklemeksizin çiftçilerimize destek olduklarını açıklayan Çakır, Düzce Üniversitesi’nin yarattığı en büyük katma değerin, çiftçilere satın garantisi vermek olduğunu ifade etti. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiricilerinin tarlalarından hasat ettiği ürünler için satış kaygısı yaşamayacaklarını belirten Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakır, tüm ürünlerin piyasa fiyatlarından yaş halde satın alındığını vurguladı. Bu noktada Düzce Üniversitesi’nin markalarını lisansladığı firmanın, lisanslamanın bir şartı olarak çiftçilerin tüm ürünlerini almayı taahhüt ettiğini ve 2020 yılından bu yana tamamını da aldığını dile getiren Çakır, çiftçilerin ürünlerini isterlerse kendilerinin de uygun bulduğu kişilere satabilecekleri bilgisini verdi.

 

 

“Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi’nden Modern Cihazlarla Tam Kapasiteli Hizmet”

Ayrıca bazı çiftçilerin ürünlerini yaş olarak satmak yerine, işleyip katma değerli ürünlere dönüştürmek istediğini belirten Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakır, bu çiftçilerimize de yine DÜBİT bünyesinde faaliyet gösteren Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi’nde bitkilerin yağını çıkarmak için distilasyon hizmeti, çay olarak satmaları için kurutma hizmeti, poşet çay olarak satmaları için öğütme ve paketleme hizmeti, krem gibi kozmetik ürünler için dolum hizmeti ve tüm bu ürünler için etiketleme hizmeti de verildiğini söyledi.

 

 

 “Birçok Çiftçimiz Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretmeye Başladı”

Birçok çiftçinin ürünlerini yaş olarak satmak yerine bu şekilde katma değerli ve daha yüksek gelir getiren ürünlere dönüştürdüğünü, ayrıca markalaşma yoluna gittiğini belirten Çakır, Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve DÜBİT’in, çiftçilerimize bu konularda da kar amacı gütmeksizin destek verdiğini vurguladı.

 

Bölge halkında tüm gönüllü çiftçileri bu seferberliğin bir paydaşı olmaya davet eden Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakır, bölge halkının ek gelir imkanına erişmesi ve tarımsal üretimin artırılması için tüm çiftçileri Düzce Üniversitesi Üretim Merkezi’ne davet etti.


Editör: E. TAYHAN