Rektör Çakar'dan Radyoterapi Merkezi hakkında önemli açıklama!

Oxijen Kulis programına katılan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce'de eksikliği çok hissedilen Radyoterapi merkezi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Radyoterapi cihazlarının maliyetinin çok yüksek olduğunu söyleyen Çakar, Düzce ölçekli bir ilde bakanlığın böyle bir yatırım yapmasının caydırıcı olduğunu ancak, bakanlığın izin vermesi halinde gereken cihazları bir şekilde sağlayabileceklerini belirtti.

Rektör Çakar'dan Radyoterapi Merkezi hakkında önemli açıklama!
24.02.2022 - 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
478
1

Oxijen Tv'de yayınlanan Kulis programının konuğu, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar oldu.

Rektörlük görevine başladığından bu yana , üniversitenin bölgenin üretim merkezi olması gibi bir misyon edindiğini söyleyen Çakar, Düzce’nin her sonuna yönelik çalışmalar  yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Şampiyonluğu hak ettiğimiz bir sezon yaşıyoruz

Üniversitede yürütülen projeler hakkında  bilgiler veren Rektör Çakar, söz  hafta sonu tribünden izlediği Düzcespor maçına gelince , "Helal olsun Düzcespor’a, çocukarın kondisyonları çok iyi, koşan, stratejileri olan,  kontra atakları olan bir takım izledik.  İnanın maçta hop oturup hop kalktık, böyle bir maçta heyecanlanmamak mümkün değil . Liderliği ve şampiyonluğu hak ettiğimiz bir sezson yaşıyoruz, ve futbol oynuyoruz, İnşallah biraz daha arayı açarak sezon sonu şampiyonluğa ulaşırız." dedi.

Düzce deyince akla geleneksel tamamlayıcı tıp akla gelsin

Geleneksel Tamamlayıcı Tıp alanında yapılan çalışmaları da paylaşan Rektör Çakar, " Bölgemiz inanılmaz bir endemik çeşiitlilğinesahp. Tarım harikası toprağımız var,  ne atsanız oluyor. Toprak analizinden başlayıp nihai ürüne varıncaya kadardeğer zincirini oluşturulaım dedik. Bu ürünlerin argesini yapalım, ürünlerin üretimini de yapalım, hammedisini bölgeden sağlayalım, insanlara tıbbi bitki, mantar, yetiştiriciliğini öğretelim dedik. Mart ayının sonunda bölge aktarlarımızla bir araya geleceğiz.  Aktarlarımız bizim için çok önemli, doğru önerlerle vatandaşın karşısına çıkmaları önemli. Yalova deyince nasıl termal akla geliyorsa Düzce deyince geleneksel tamamlayıcı tıp akla gelsin istiyorum. " şeklinde konuştu.

Radyoterapi cihazlarının maliyeti çok yüksek

Kanser hastalarının Radyoterapi için Düzce'den  başka illere gitmesi konusundaki bir soruyu yanıtlayan Rektör çakar, "  Tıbbi Onkolojide kemoterapi hizmetini veriyoruz. Ped yönetmi var radyoterapinin cihaz ailesi içinde, radyoterapi de o cihaz ailesine bağlı. Biz görüntülemede bölgenin en iyi merkeziyiz. Radyoterapi cihazları çok yüksek maliyetli cihazlar olduğu için erteleme söz konusu.  Radyoterapi tedavisi yapabilir miyiz konusunda 3 , 4 yıl boyunca peşinde koştum, hasta yükünü düşündüğünüz zaman Düzce gibi bu tür  bölgelerde merkezler kurulması sağlık bakanlığı açısından yatırımı yapmak caydırıcı oluyor. Son tahlilde o cihazların tamamı satın alınacak olsa 30-35 milyonu geçecektir. Burada kaç kişi yararlanacak, hasta sirkülasyonu bu yatırıma değermi, bunlara bakıldığında bu yatırım öteleniyor.  Bu yatırıma sağlık bakanlığı izin verirse cihazların temini konusunu belki çözebiliriz." ifadelerini kullandı.  

Vatandaş başka illerden sağlık hizmeti alabilir

Düzcelilerin başka illerdeki hastanelerden hizmet alması konusunda ise, vatandaşın istediği yerde hizmet alabileceğini dile getiren Rektör Çakar, " Vatandaşın alacağı sağlık hizmetinde  bizde olmayan hizmetin diğer illerde olması, ya da  bizde olanın o illerde  olmaması sorun olarak görülmemeli. Aynı ölçekli illerle birbirimizi tamalayacağız. Bizden memnun değiller Bolu’ya gidiyorlar meselesi değil bu, herkes nereden menunsa oradan sağlıkn hizmeti alabilir. Biz tam kapasite ile çalışıyoruz, her gün 5 bin kişi sirkilasyonu yaşanıyor. " dedi.

Öğrencilerin bir elinde üniversite bir elinde firma eldiveni olsun istiyoruz

Düzce üniversitesi'nin  güdümlü istihdam projesi olan “İstihdam Meleği” hakkında da bilgiler paylaşan Çakar, " Biz Üniversite olarak Sanayinin çok çinde olmaya çalışıyoruz. Her firmayı ziyaret ettiğimizde yaşanan istihdam sorunu için ne yapabilirizi düşünüyorduk. Bizim çözebileceğimiz işlerin başında istihdam ve istihdamın sürdürülebilirliği geliyor.  Ancak bizim mezunlarımızla firmanın ihtiyacı bir şekilde örtüşmüyor, neden, standart mezunlar yetiştirmeye odaklı eğitimimiz var. Mezunların hepsi aynı formasyondan çıkıyor.O zaman istihdam isteyen firmanın ihtiyacını karşılamıyor. Mezun olduğu zaman bir elinde üniversite bir elinde firma eldiveni olsun ki eğitim bitsin istihdam edlsin, bunu formüle etmeye çalıştık, teoroik eğitimin içindeyken firmaları eşleştirmeyi planladık, projenin amacı bu." ifadelerini kullandı.

Siyasete girmeye hiç niyetim yok

Siyasete girip girmeyeceği konusunda her söyleminde , siyasete sıcak bakmadığını söyleyen Rektör Çakar,  " Ben bir akademisyenim, hiçbir zaman siyasete hevesim, ilgim, niyetim  olmadı. Benim adıma birileri konuşup adımı zikrediyorsa,  benim namıma böyle bir şey yapıyorsa, bu düşüncenin akıllarından geçiyor olması beni onurlandırır. Ben siyasete hiç ilgi duymuyorum, parmak da kaldırmıyorum, sonsuza kadar üniversitemizin rektörü olmak istiyorum. Tekrar altını çizerek söylüyorum, açık kapı bırakalım, zamanı gelince düşünrüz gibi bir şey de asla yok. Hiç niyetim yok," dedi.


Editör: E. TAYHAN