BİNALİ YILDIRIM: “DÜNYADA BİR NUMARAYIZ”

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ 2022-2023 AKADEMİK YILI AÇILDI

BİNALİ YILDIRIM: “DÜNYADA BİR NUMARAYIZ”
4.10.2022 - 18:43
Kaynak: Objektif Ajans
725

Düzce Üniversitesi 2022-2023 akademik yılı törenle açıldı. Törenin şeref konuğu olarak davet edilen son başbakan Binali Yıldırım yaptığı açılış  konuşmasında 20 yıllık iktidar döneminde elde edilen kazanımlara dikkat çekerek “Bugün geldiğimiz noktada üniversiteye erişim açısından Dünya’da 1 numarayız” dedi. Yıldırım, konuşmasında ağırlıklı olarak ağırlıklı olarak gençlere mesajlar vermeye çalıştı:“2023 senesine giriyoruz. 29 Ekim’den itibaren artık Cumhuriyetimizin 100. Yılına merhaba diyeceğiz. Bir yüzyıl geride kalmış olacak. Esasında 100 yıl ülkelerin geçmişinde çok süre değil. İkinci 100 yıla başlarken geçmiş yüzyıldan dersler alarak misyon ve hayallerimizi yeniden geliştireceğiz” dedi.

Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenen törende konuşan eski Başbakan Binali Yıldırım “Bugün genç Düzce Üniversitesi’nin akademik yılının açılışında sizinle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Alıcısı olmayan meta zayidir. Bizi böylesine fahri doktora payesine uygun gören başta rektör hocamız olmak üzere senato üyelerine katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Düzce Üniversitesi genç bir üniversite, 16 yıllık bağımsız üniversite olarak geçmişi var. iktidarımız döneminde üniversitelere yönelik aldığımız stratejik karar neticesinde Düzce Üniversitesi de müstakil bir üniversite olarak kurulmuştur. Biz iktidara geldiğimizde üniversiteye erişim ciddi bir problemdi. Her 100 mezundan 14’ü üniversiteye girebiliyordu. Bugün geldiğimiz noktada üniversiteye erişim açısından Dünya’da 1 numarayız. Yani orta öğretimden, yükseköğretime geçiş noktasında üniversiteye erişimi en fazla erişimi sağlayan ülke Türkiye’dir. Bu son 20 yılda bu hale geldi. 1 milyon civarında mezun var. 1 milyon üniversite kontenjanı var. Hatta öğrenci kardeşlerimiz istediği yer tutmadığı için kazandığı yere gitmiyor. Kontenjan eksikleri kalıyor. Esasında bunun daha güzel tarafı kız öğrencilerimizin üniversiteye erişimi yüzde 13’tü bugün itibarıyla yüzde 49’a ulaştı. Üniversite öğretim görevlilerimizin kadın akademik üyelerin sayısı erkeklerden daha fazla Üniversite okuyan kız öğrencilerimizin erkeklerden daha fazla. Bütün bunlar son 20 yılda bu hale geldi. Kadınların hakları özgürlükleri konusunda yeni akılları başına gelenler bilmediler ki biz 20 yıldır bu mücadeleyi veriyoruz. 28 Şubat dayatmalarının hepimizin hafızalarında derin izler taşıdığını biliyorum. İnsanlık onuruna yakışmayacak bu muamelenin bir daha geri gelmemek üzere tarihe gömüldüğünü bilmenizi istiyorum” dedi.

2023 YILI HEM BİZİM HEM ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Yıldırım, 2023 yılının önemine dikkat çekerek “Esasında 33 bin öğrencisi ile akademik ve idari olarak 3 bin civarında kadrosu ile Düzce Üniversitesi 16 yılda çok büyük ilerleme kaydetti. 13 fakültesi 2 MYO, 10 MYO olmak üzere büyük bir aile. Üniversite hayatı bizimde üniversite yıllarımız oldu. Rektörümüzde bizim meslektaşımız. Gemi yapım lisesi son mezunu. Ben o tersanede uzun süre mühendis olarak çalıştım. Şunu söylemek isterim ki benim amacım öğrenci kardeşlerimizi 50 yıl öncesine götürmek değil. Bugünün gençleri bizim iktidarımızla dünyaya gözünü açan ve 20 yıldır bizi gören gözlerin daha öncesi ile kıyaslama yapması imkânı yok. Bizim iktidarımızın en büyük zorluğu budur. 90’ları anlatsak 20 yaşında ki genç bunu yaşamamış. 80’leri anlatsak yaşamışlar. Ben 73’lerde üniversiteye başladım. 1 yıl üniversite kapalı kaldı. Anarşik olaylardan dolayı 2 arkadaşımızı vurdular. Biz 1 sene geç mezun olduk. 1 yıl kaybettik. 2023 senesine giriyoruz. 29 Ekim’den itibaren artık Cumhuriyetimizin 100. Yılına merhaba diyeceğiz. Bir yüzyıl geride kalmış olacak. Esasında 100 yıl ülkelerin geçmişinde çok süre değil. İkinci 100 yıla başlarken geçmiş yüzyıldan dersler alarak misyon ve hayallerimizi yeniden geliştireceğiz. 2023 iki bakımdan önemli. Birincisi Cumhuriyetimizin 100. Yılı. İkincisi ise Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri var. 2023 yılında yenilenmiş parlamentoda Cumhurbaşkanımızın hedeflerini gerçekleştirmiş olacağız. Yeni yüzyıl Türklerin yüzyılı olacak. Bu hamaset değil, içi boş bir söz değil. Bunu göreceğiz. Bugün Türkiye Dünya’nın en büyük havaalanına sahipse, en fazla uçuş noktasına sahip bir yer ise şehir hastaneleri, ulaşımı ile Dünya’da belirsizliğin devam ettiği bu süreçte öne çıkabiliyorsa Türkiye’nin geleceğinin güzel günlere gebe olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

DOST DÜŞMAN BİZİ GIPTAYLA İZLİYOR

Binali Yıldırım, Türkiye’nin son dönemde Dünya’da gıptayla izlenen bir ülke haline geldiğini vurgulayarak “Türkiye’nin bölgede güçlenmesi bazılarını rahatsız ediyor. Biz onların keyfine göre hareket edecek değiliz. Bizim amacımız vatandaşımızın mutluluğudur. İnsanı yücelteceğiz ki devlet yücelsin. 20 yıl içinde 100 yıllık altyapı açığını kapattık. Bugün dost, düşman herkes Türkiye’nin hava, demir ve karayollarını büyük gıpta ile izliyorlar. Gurbetçilerimizin geldiğinde kıyas imkanına sahip oluyor. Yeni yüzyılda gençlere büyük sorumluluk düşecek. Ülkeyi daha ileri noktalara taşıyacağınıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

AİLENİZİ UNUTMAYIN

Düzce Valisi Cevdet Atay ise çocukların özellikle ailelerini unutmaması gerektiğine dikkat çekerek “ 2022-2023 akademik yılın hayırlı olmasını diliyorum. Sağlık ve huzur içerisinde başarılı bir eğitim, öğretim yılı geçirmenizi diliyorum. Söz sahibi sayın Başbakanımız. Bizde öğrencilik yıllarından geçtik. Öğrenci kardeşlerime ailelerinizi unutmayın. Onları hep baş tacı edin her zaman kazanırsınız” dedi

BENİM ZAMANIMDA ÜNİVERSİTEYE GİTMEK ZORDU

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, kendisinin gençlik döneminde üniversiteye erişimin zor olduğuna dikkat çekerek “Özellikle benim kuşağım kadınları için eğitim son derece fırsat eşitliği aracıdır. Ben 67’liyim. Eğitime erişmekte benim kuşağım kadınları zorlandı. Yasaklı dönemler yaşadık. Bugün çok şükür kız çocuklarının yüzde 49 buçuğu üniversitelere girebiliyor. Kız çocukları okusun diye karar vericiler aileler, hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Hem sosyal yapılar arası hem cinsiyetler arası eşitsizliği gideren eğitimdir. Düzce Üniversitesi 2006’da kurulan bir üniversite ama kökü 1976’lara dayanıyor. Bugün çok hızlı büyüyen bir üniversiteyiz. 33 bine kadar ulaşan bir öğrenci sayısı var. Bugüne kadar emeği geçenlere çok teşekkür diyorum. Yeni gelen öğrencilerimiz güzel bir şehre geldiler. Güzel anılarla dönecekler” dedi.

ÖZLÜ:“NE OLURSANIZ OLUN EN İYİSİ OLUN”

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü genç öğrencilere nasihatte bulunarak “Ben İstanbul’da öğrenciydim. Çok sayıda konferans takip ettim. Ben makine mühendisiyim. Bu konferanslarda tanıştığım önemli bir yazar ödül töreninde bana sordu. Oğlum ne iş yaparsın dedi. Ben makine mühendisliğinde okuyorum ikinci sınıftayım dedim. Bana ‘oğlum ne olursan ol en iyi ol” dedi. Yeni okula başlayanlar, devam edenler. Tabi çok sayıda fakülte var. Bana verilen öğüdü gençlere aktarmayı kendime borç bildim. Ne olursanız olsun en iyisi olun” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof.Dr. Nedim Sözbir ise yeni akademik yılın hayırlı olmasını diledi. Rektör Sözbir “Üniversitemizin 2022-2023 akademik yılı açılış törenine hoş geldiniz. Bugün onur konuğumuz Binali Yıldırım beyefendiyi ağırlıyoruz. 2006’da yılında kurulan üniversitemiz nitelikli eğitimi, bilimsel çalışmaları ve bölgesel kalkınmaya olan katkılarıyla bölgenin bilim, kültür ve sanat merkezi haline gelmiştir. Üniversitemiz bir ihtisas üniversitesidir. Üniversitemiz bölgenin kalkınmasına katkı sağlamaya devam etmektedir. 2023-2023 akademik yılının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Binali Yıldırım’a fahri doktora unvanının verildiği Düzce Üniversitesi 2022-2023 akademik yılı açılış törenine eski Başbakan ve Ak Sakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Düzce Valisi Cevdet Atay, AK Parti Milletvekili Ayşe Keşir  ve Fahri Çakır, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nedim Sözbir, daire müdürleri, Düzce Üniversitesi akademik personeli ve öğrenciler katıldı.


Editör: E. TAYHAN