Üretici TMO'ya tepkili

Fındık üreticileri, artan maliyetler ve ülkenin içinde bulunduğu durum da göz önünde bulundurularak mağdur edilmeyecekleri bir fiyat belirlenmesini bekliyorlar.

Üretici TMO'ya tepkili
24.06.2022 - 17:24
Güncelleme 24.06.2022 - 17:27
Kaynak: Özel Haber
517

Fındık sezonuna kısa bir süre kala, üreticilerin fiyat konusundaki beklentileri de dillendirilmeye başladı. Üreticiler bu yıl, sağlıklı bir rekolte tespiti yapılması ve fiyat belirlenirken maliyet artı makul kar sistemi uygulanmasını istiyor.

AYLARCA DALLARA SONRA DA HÜKÜMETİN AĞZINA BAKIYORLA

Karadeniz Bölgesi’nde birçok insanın ekmeği, geçim kaynağı olan fındık üreticileri,  bu yıl fındık var mı yok mu diye aylarca dallara baktıklarını,  sonrasında ise  ‘fındığım para edecek mi’ diye hükümetin ağzına baktıklarını söylerken, bu yıl artan maliyetler ile  ülkenin içinde bulunduğu durum değerlendirilerek  kendilerini  memnun edecek bir rakam açıklanmasını bekliyorlar.

SAĞLIKLI REKOLTE TESPİTİ ÇOK ÖNEMLİ

Fındık fiyatını belirleyen en önemli parametrelerden birinin rekolte tespiti olduğu biliniyor. Birçok lobi fındık rekoltesini yüksek göstererek ‘Ürün bol, bu sene fiyatı düşük olsun.’ diye çaba içine girerken,   sağlıklı bir rekolte tespiti yapılmasında Tarım Bakanlığı ve TMO'nun  öncü olması bekleniyor.

TMO 2,53 DOLARA FINDIK SATIYOR!

Sekizinci ay itibarıyla fındık toplanmaya başlayacak üreticiler , " TMO’nun deposundaki 2021 yılı mahsulü kabuklu fındıkların serbest piyasada 44 liradan satışa çıkarıldığı görülüyor. Şimdi, fındığın piyasa fiyatları normalde 3 dolar ile 4 dolar arasında değişir, 3 doların altına düşmez. TMO’nun satış fiyatı 44 TL, bugünkü kur üzerinden baktığımız zaman 2,53 dolar ediyor. Piyasayı dengeleme ve üreticiyi koruma görevi olan kurum, fındığın fiyatını 2,53 dolara düşürüyor. Burada bir hata var. TMO 2,53 dolardan fındık satarak üreticinin hakkını nasıl koruyacak? Fındık fiyatlarını 3-4 dolar arasında nasıl tutacak?” diyerek, TMO deposundaki  fındığın üreticiden ortalama 23 liraya alındığını, o fındığın birkaç ay önce 39 liradan piyasaya satıldığını dile getirdiler.


Editör: E. TAYHAN