DÜZCE BAROSU KADIN CİNAYETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Düzce Barosu Kadın Hakları Merkezi, Düzce Adliyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Av. İrem Bayraktar, İstanbul’da katledilen Av. Dilara Yıldız’ın ailesine başsağlığı dilerken, “ Kadın cinayetlerinde faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

DÜZCE BAROSU KADIN CİNAYETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
13.01.2022 - 14:45
Kaynak: Haber Merkezi
734

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Barosuna kayıtlı 29 yaşındaki Av. Dilara Yıldız’ın bir kafede eski nişanlısı tarafından kurşunlanarak öldürülmesinin ardından Düzce Barosu Kadın Hakları Merkezi Düzce Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Düzce Barosu Kadın Hakları Merkezi adına açıklama yapan Av. İrem Albayrak, Av. Dilara Yıldız’ın tasarlanarak öldürüldüğünü ve bunun bir kadın cinayeti olduğunu belirterek, kadınların yaşam hakkının devlet tarafından korunmadığını ifade etti.

  “Yasalar etkin ve uygun biçimde uygulanmamaktadır”

  Katledilen Avukat Dilara Yıldız gibi temel haklarını bilen ve hukuka başvuruda bilinçli olan kadınların da öldürüldüğünü dile getiren Av. Albayrak, her şeyden evvel toplumda kadına yönelik bakış açısının da değişmesi gerektiğini söyledi.

Albayrak,  “Katledilen genç meslektaşımız gibi temel haklarını bilen ve hukuka başvuruda bilinçli olan kadınlar dahi öldürülmektedir. Bu husus göstermektedir ki, kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda yassalar etkin ve hızlı bir biçimde uygulanmamaktadır. Kadın cinayetlerini önlemek için etkin ve hızlı bir başvuru mekanizmasının bulunması zorunludur. Her şeyden evvel toplumda kadına yönelik bakış açısının da değişmesi ve kadının her anlamda erkek ile eşitliği bilinci yerleşmelidir. Bu ancak ve ancak devletin bu yöndeki teşviki, önleyici mekanizmaları etkin hale getirmesi ve bu konuda çalışan her kurum ve kuruluşun aktif katılımını sağlaması ile mümkün olacaktır. İstanbul Sözleşmesinden çekilmek, faillere cesaret vermektedir. Ayrıca 6284 Sayılı Yasanın da etkin uygulanmasını engellemektedir. Aynı şekilde kadının temel hakları ve statüsünü değersizleştirmek amacı taşıyan tüm açıklamalar da aynı şekilde toplumda olumsuz etkiler yaratmaktadır. Öldürülen kadınlar, nafakanın süresi kadar tartışılmamakta ve konuşulmamaktadır” ifadelerini kullandı.

  “Failler en ağır şekilde cezalandırılmalı”

  Kadın cinayetlerinde ki faillerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini belirten Av. İrem Albayrak, kadın cinayetlerinin son bulması için Kadın Hakları Merkezi olarak ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini belirtti.

  Kadının ölümünden sonra hüznü paylaşmanın yanında, kadının ölümünü engellemenin herkesin görevi olduğunu dile getiren Albayrak, " Bu sebeple önleyici tüm tedbirlerin etkin ve hızlı uygulanmasını, kadın cinayetlerinde faillerin en ağır şekilde cezalandırılması ve takdiri indirim yapılmamasını, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinç yaratmak adına basının üzerine düşeni yapmasını, baroların ve sivil toplum örgütlerinin de tüm önleyici tedbirlerde çalışmalara destek olmalarını talep ediyoruz. Öldürülen genç meslektaşımızın ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dileklerimizi ileterek, davanın takipçisi olacağımızı ve kadın cinayetlerinin son bulması için Kadın Hakları Merkezi olarak elimizden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceğimizi bildiririz” dedi.


Editör: E. TAYHAN