BÖBREK YENİLENDİ AMA “PROBLEM BİTMEDİ”

*BABA, YENİLENEN BÖBREĞİ İLE SAĞLIKLI, EVİNİ ISITAMAYAN AİLE “MUTSUZ”

BÖBREK YENİLENDİ AMA “PROBLEM BİTMEDİ”
6.10.2021 - 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
1840
2

Düzce’nin Çilimli ilçesinde böbrek hastası kocasına ameliyatla böbreğini hiç düşünmeden veren anne, ameliyat sonrası evine döndüğünde evini ısıtmakta bir hayli zorlandı. Eve “bağlanmayan doğal gaz”ın yanında sobada “ne odun vardı ne de kömür….!”

Anne Ayten Özlü (37), yumurta ambalajını kibritle tutuşturarak, içinde az bir odun olan sobayı yakmaya çalıştı. Böbreğini yenileyen baba Erhan Özlü (37) 11 gün kaldığı hastaneden döndüğünde en çok “kömür fiyatına” şaşırdı.

Düzce’nin Çilimli ilçesinin Arabacı Mahallesi’nde babadan kalma evlerinde yaşayan Özlü ailesi böbrek nakli için gittikleri İstanbul’da özel bir hastanede böbrek naklinin gerçekleşmesinin ardından döndükleri evlerinde yakacak sıkıntısı yaşadı. Ameliyatlı bir halde evlerine dönen Özlü çifti, okula giden iki çocuklarıyla birlikte yaşadıkları evlerinde, evlerini ısıtmakta zor anlar yaşadı.

Özlü ailesini böbrek naklinin gerçekleştiği günün ardından evlerinde ziyaret ettik:

Anne Ayten Özlü, tahlillerin olumlu sonuç vermesinin ardından sağlıklı ve birlikte bir hayat yaşayabilmek böbreğini vermeye karar verdiğini söyledi:

“Tahlillerimiz olumlu çıkınca başka yerden nakil sırası beklemedik ve ben eşime tek böbreğimi verdim. Eşim olduğu için bu kararı vermek zor olmadı. Dışardan birisi olsa belki zorlanırdım ama eşim olduğu için bu kararı almakta zorlanmadım.  Operasyondan sonra ev işleri ile uğraşmak zor olmaya başladı. Kesinlikle ağır bir şeyler indirmemiz ve kaldırmamız yasak. Sağolsun büyük oğlum  yardımcı oluyor”dedi

“DOALGAZI BAĞLATAMADIK…!”

Tek böbreğiyle hayata bağlanmaya çalışan iki çocuk annesi Ayten Özlü’yü soba yaktığı esnada bulduk:“ Doğalgaz maddi imkanlardan dolayı bağlatamadık. Odun yakıyoruz. Kışın gücümüz yeterse kömür alıyoruz ve kömür yakıyoruz. Şu anda kış yaklaşıyor kömürümüz yok. Eşim ameliyattan sonra çalışamıyor. Şuanda hanemize gelir yok. Raporlu olduğu için eşim çalışmıyor. 2 tane çocuğumuz var okula gidiyorlar. Servis ve yemek harcamaları var. Bu harcamaları karşılamakta zorlanıyoruz.”

 

BABA ERHAN ÖZLÜ, YENİ BÖBREKLE “MUTLU” ANCAK ÇALIŞAMADIĞI İÇİN “ÜZGÜN”

Eşinin böbreğini operasyonla devralan Erhan ÖZLÜ, “yeni bir böbrek sahibi olmanın sağlıklı bir hayat demek olduğunu” dile getiren Erhan ÖZLÜ (37):“Allah’a şükür operasyonumuz başarılı geçti. Kontrollere gidip geliyoruz. Şu an bir sıkıntı gözükmüyor. Mutluyum. Diğer türlü günde 4 saat diyalize girmek vardı. 

 Ameliyata gittik geldik. Çalışamadığım için maddi sıkıntılar ile karşılaştım. Eşimde bende tek böbrekli olduğumuz için duman kokusu zararlı. Maddi durumumuz olmadığı için doğalgaz döşemedik ve soba yakıyoruz. Şuan raporluyum çalışamıyorum. Gelir yok gider çok. “

 “HASTANEYE GİTTİM GELDİM KÖMÜR YÜZDE 50 ZAMLANMIŞ”

Kışa sıkıntılı girdiklerini kaydeden Baba Erhan ÖZLÜ, hastaneye gidip geldiklerinde kömür fiyatının yüzde 50 zamlandığını belirterek: “Kömür almaya durumumuz yok. Kömürün tonu hastaneye gittim geldim 2 bin 500 tl olmuş. Şu anda kömür alacak durumum yok. Ameliyattan önce alabilirdim ama şuan fiyat açısından alamam. Bir ayda bir buçuk ayda kömüre yüzde 50 zam gelmiş” dedi.

 

 


Editör: E. TAYHAN