YA ZARAR EDECEK YA VAZGEÇECEK

Düzcelilerin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta, artan maliyetler üretici fındık bahçesinden uzaklaştırıyor. Artan gübre, mazot ve günlük işçi maliyetleri yüzünden fındık üreticisi ya zararına bahçeye girecek ya da vazgeçecek.

YA ZARAR EDECEK YA VAZGEÇECEK
2.06.2022 - 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
546

Düzce’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık, şu günlerde üreticisini zorlu bir seçime sürüklüyor. Ekonomik krizin bellerini büktüğü fındık üreticisi heyecanla alım fiyatlarının açıklanacağı günü beklerken, gübresiz kalan, parasızlıktan bakım yapılamayan ve buna bağlı olarak verimde düşüş yaşanması beklenen fındıkta, ya ısrarcı olup zarar edecek ya da fındıktan vazgeçecek.

Fındık üretiminde lider konumunda olan Türkiye, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini, ihracatının da 157 bin ton ile yüzde 82’sini karşılıyor. Bugün üretimi 738 bin 920 hektar alanda yapılan fındıktan her yıl ortalama 2 milyar dolarlık bir döviz getirisiyle ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

Bütün bir yıl boyunca tüm ödemelerini, düğünlerini, derneklerini mahsulün satış yapıldığı eylül ve ekim ayına göre planlayan fındık üreticisi bir de ekonomik krizle uğraşıyor. Üreticilerin gözü kulağı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı fındık fiyatında. Sürekli artan girdi maliyetleri TMO’nun açıklayacağı satış fiyatına yansımazsa, üretici fındık bahçesini terk edecek.


Editör: E. TAYHAN