Düzce’de yaşanan sel felaketinin ardından meydana gelen su baskınları ve hasarları yerinde inceleyen MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce’ye acilen bir içme suyu barajı yapılması gerektiğini söyledi.

 
5.07.2022 - 18:16
Kaynak: Özel Haber
805

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, TBMM’deki ek bütçe görüşmelerinin ardından çalışmalarını tamamlayarak haftasonu Düzce’ye geldi. Düzce’de selden etkilenen bölgeleri ve tarım arazilerini gezen Yılmaz, net hasarın sular çekilince ortaya çıkacağını belirtti.

 

ÇİFTÇİLERİMİZİN CİDDİ ZARARLARI VAR

Yılmaz, " “Bizim ek bütçe çalışmalarımız Cuma günü gecesi bitti. Cumartesi günü Düzce’ye gelerek çalışmalarımıza başladık. Üçyol ve Fevziye köylerinden incelemelerimize başladık. İçmeler, ardından Kaynaşlı’da Okan kardeşimizin arama çalışmalarını takip ettik. Hemen hemen köyden etkilenen bütün köylerimizi dolaştık. Şikayetleri aldık. Özellikle Efteni Gölü etrafında çok büyük hayvan kaybı olduğunu gördük. Ancak net sayıları alamadık. Net sayılar suların çekilmesinin ardından ortaya çıkacak. Çünkü hayvanların diğer köylere geçmiş olabileceği söylendi. Özellikle ekili tarım arazilerinde çiftçilerimizin ciddi zararları var. Bu çiftçilerimizin zararlarının karşılanması için harekete geçeceğiz. Kurumların yetkilileri yaptıkları ilk çalışmada 21 bin dönüm gibi büyük bir alanın selden etkilendiğini söylüyorlar. Bununla ilgili çalışmaları bundan sonra takip edeceğiz. 1 kaybımız olmasına rağmen maddi kaybımızın çok olduğunu bu selde gördük” dedi.

 

BÖLGE BÖLGE SU VERMEK DURUMUNDA KALINDI

Milletvekili Yılmaz, Düzce’ye acilen bir içme suyu barajı yapılması gerektiğine dikkat çekerek, Düzce'nin su problemini çözmek için uzun vadede proje üretmek gerektiğini dile getirdi.

Uğur suyundaki regülatörü de incelediğini söyleyen Yılmaz, " Beyköy’de Uğur suyu etrafında ciddi yıkım olduğunu gördük. Bu yıkımda en çok Düzce’ye su sağlayan ve Düzce Belediyesi’ne ait olan regülatör ile regülatörden arıtmaya kadar giden 6 kilometrelik ana borunun 500-600 metrelik kısmının koptuğunu gördük. Düzce Belediyesi yetkilileri hemen Düzce’nin susuz kalmaması için duruma müdahale etmişler. Bir pompa kurmuşlar ve 2 kilometrelik mesafeden arıtma tesisine su basıyorlar. Ama Düzce’nin günlük su harcama kapasitesi 2 bin 500 metreküp, pompaların bastığı su günlük 1700 metreküp olduğu için bölge, bölge su vermek durumunda kalıyorlar." dedi.

 

ACİLEN İÇME SUYU BARAJI YAPILMALI

Bu sorunların çözümü olduğunu söyleyen Yılmaz, " uzun vadede çözümler var. Uzun vadede yapılması gereken acilen bu Uğur Suyu üzerine mi olur? Başka bir su kaynağına mı olur? Buna DSİ karar verecek. Bir içme suyu barajının kesinlikle olması gerekiyor. Ancak bu uzun vadeli bir iş, şuanda acil yapılması gereken Uğur Köyü’ndeki mevcut regülatörden arıtma tesisine kadar olan 6 kilometrelik kısmının bence toprağın altına gömülmeden, yolun üzerinden getirilmesi gerekiyor. Çünkü su belli bir cazibe ile akıyor. Tekrar söylüyorum en acil olarak 6 kilometrelik uzunluktaki bölgede 1000 yada 1100’lük borularla  yol üzerinden suyun arıtmaya getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.


Editör: E. TAYHAN