“5.YUMURTA ZİRVESİ” ANTALYA’DA YAPILDI

YUMURTA ÜRETİCİLERİ PARA KAZANAMIYOR!

“5.YUMURTA ZİRVESİ” ANTALYA’DA YAPILDI
13.12.2021 - 22:27
Kaynak: Haber Merkezi
1094

YUMBİR Kütahya Temsilcisi Kemal Özkul, 5.Yumurta Zirvesi’ni değerlendirdi.

Zirvede üreticilerin zarar etmelerinin görüşüldüğünü bildiren Kemal Özkul, “Mısır 1200 TL civarındayken şu an 4200 TL oldu. Zarar etmeye devam ediyoruz. 1 yumurtanın maliyeti 0,92 kuruş. 1,5 TL olması gerekir” dedi.

YUMBİR Yumurta Üreticileri Birliği‘nin ev sahipliğinde 5. Yumurta Zirvesi 9-12 Aralık tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi. Zirvede Kütahya’yı temsil eden YUMBİR Kütahya Temsilcisi Kemal Özkul’a teşekkür plaketi takdim edildi. Zirvedeki görüşmeler hakkında Kemal Özkul, “Üretim yapanlarla istişare ettik. Mısır hakkında görüşmeler yaptık. Şu anki mısırın fiyatı 4 bin 250 TL. Stokçuluk yapan kişiler var. Türkiye’de depolarda mısırın çok bulunduğunu, cumhurbaşkanının stokçulukla mücadele kararından sonra bunların düzene gireceği bilgisi verildi. Üreticilerin dertleri dinlendi, ne olması gerektiği tartışmaya açıldı. Tavuklardaki kuş gribine karşı eğitimler verildi” diye konuştu.

“ÜRETİMDEN DE ZARAR EDİYORUZ”

Üreticilerin zarar edişi hakkında Kemal Özkul, “Fiyat hakkında bir şey yapamıyoruz. Girdi maliyetlerimiz yüksek olduğu için muhakkak ki fiyatlara yansıyor. Bundan 12 ay evvel zarar ediyorduk. Yumurta fiyatları koli başına 16 TL iken bu yumurta fiyatı tane olarak 0,94 TL oldu. Şu anda da zarar ediyoruz. Mısır 1200 TL civarındayken şu an 4200 TL oldu. Zarar etmeye devam ediyoruz. 1 yumurtanın maliyeti 0,92 kuruş. 1,5 TL olması gerekir. Ne yazık ki üretici arkadaşlarımızda para kazanamıyorlar. Fiyatları mecburen yükseltmek zorunda kalıyor. 30 adet yumurtanın tanesi 1 TL’ye tekabül ediyor. Poşete, nakliyeye, elektriğe zam geldi. Bunlar fiyatlara yansıyacak. Yansıdığı halde üretimi zor şartlarda yapıyoruz. Üretimden de zarar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İHRACATIN YAVAŞLAMASI ÜRETİCİLERİ ÜZMEYE BAŞLADI

Türkiye’de plansız üretimin olduğunu aktaran Özkul, “90 kuruşa ürettiğimiz yumurtayı biz 1 TL’ye satamıyoruz. Serbest ekonomi var. Türkiye’deki plansız üretim belimizi büküyor. Kimin ne kadar ürettiğini bilemiyoruz. Sürekli yumurta üretimi var. Beklemeden satılması gerekiyor. Satmak içinde fiyatları geri çekiyorlar. 12 ülkeye ihracat yapıyorduk. Bu ihracatta kolisini 26 dolara veriyoruz. Bu fiyat bizi tatmin etmiyor. Kafa kafaya denk geliyor. İran bizden haftalık 80-100 tır civarında yumurta talep etti. Sonra bu talebi durdurdu. Ukrayna’dan aldırlar. Bu olaydan da etkilendik. Irak’a gönderiyorduk onlar kendileri üretmeye başladı. En büyük alıcı Irak’ta yavaşladı. Piyasanın yakın zamanda düzelmesine dair umudumuz yok. Türkiye’de yumurta üretimi fazla. 83 milyonluk Türkiye’de günlük 130 milyon civarında yumurta çıkıyor. İhracata yolladığımız halde Türkiye’de de bilinçli halde yumurta tüketmemiz lazım. İnsan başına senelik tüketim, 230 yumurta civarında” dedi.

*HABER: Ahmet DİNÇ(Dumlupınar Gazetesi)

 

 


Editör: E. TAYHAN