AKÇAKOCA OSB’NİN GENİŞLEME KARARI “MAHKEMELİK !”

Akçakoca OSB’nin genişletilmesi kapsamında 60 dönümlük birinci sınıf tarım alanlarının sanayiye açılması kararının iptali isteniyor.

AKÇAKOCA OSB’NİN GENİŞLEME KARARI “MAHKEMELİK !”
10.12.2022 - 15:43
Kaynak: (Objektif Ajans)
625
1

Akçakoca Organize Sanayi bölgesi’nin genişlemesi kapsamında 60 dönümlük birinci sınıf tarım alanlarının sanayiye açılması kararının iptali isteniyor.

Akçakoca Organize Sanayi Bölgesi’nin genişlemesi kapsamında Dadalı ve Döngelli köylerindeki birinci sınıf tarım arazilerinin sanayiye açılması kararı mahkemeye taşındı.

Köylerde yaşayan davacıların Avukatı Nurten Çağlar Yakış, Düzce Özel İdaresi’nin tarım alanlarının sanayiye açılmasıyla ilgili kamulaştırılma kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Bolu İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Dava dilekçesinde, toplam 60 dönüme yakın birinci sınıf tarım arazisinin sanayiye açılmak istendiği belirtilerek, “Kaynak suyu olan, içinden dere geçen, fındıklık meyve ağaçları, mısır ve sebze bahçeleri ile pirinçlikten oluşan, hem denize, hem ormana bakan değerli toprak parçası 28 girişimcinin menfaatine İhtisas OSB alanı olarak ilan edilmiştir. Bu tarım alanları ile deniz arasında Akçakoca-Ereğli karayolu vardır. Yani girişimciler için tam bir rant alanı haline getirilmek istenmektedir” denildi.

 

HUKUKA AYKIRI

Akçakoca OSB’nin genişletilmesi amacıyla birinci sınıf tarım arazilerinin kamulaştırılarak sanayiye açılmasının başta Anayasa olmak üzere hukuk kurallarına aykırılık teşkil ettiği belirtilen dava dilekçesinde şu görüşlere yer verildi:

“Dava konusu tarım arazileri ne ekersen yetişebilecek verimli topraklardır. Bu tarım arazileri bölgede emsaline rastlanılmayacak kadar nadir yerlerden biridir. Bu alanların sanayiye açılması hukuka aykırı olduğu gibi, günümüzde tarımın ne denli önem taşıdığı dikkate alındığında, zamanın ruhuna da aykırıdır.  Bu gerçekler karşısında birinci sınıf tarım arazilerini sanayiye açmak hem bölge insanlarının haklarına, hem de kamu yararına aykırıdır. Bu gerekçelerde tarım alanlarının sanayiye açılması işlemlerinin iptalini talep ediyoruz.”

 


Editör: E. TAYHAN