12 Kasım depremi Düzce'de oldukça büyük çaplı ve maddi manevi kayıpların yaşanmasına sebep olmuştu. 30 saniye süreyle etkili olan deprem, pek çok ilin yanı sıra Ukrayna'dan da hissedildi. Depremi yaşayanlar ve depremde yakınlarını kaybeden o günlerde yaşanan acıları ve zorlukları hala unutamadı.
Büyük felaketin ardından dönemin Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nin açıklamasına göre, Düzce ve çevresini etkileyen depremde ölü sayısı 845, yaralı sayısı 4948, depremde hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12939, iş yeri sayısı ise 2450 olarak açıklanmıştı.
12 Kasım Depremi sonrasında Devletimiz ve milletimiz birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yaraların sarılması, bölgemizin yeniden ayağa kaldırılması için olağanüstü bir gayret göstermiş ve yaralar sarılmaya çalışılmıştı.
Dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan Ülkemizde gelecekte de zaman zaman depremlerin yaşanabileceğini ve depremi engellemenin mümkün olmadığı gerçeğini kabul ederek, muhtemel bir deprem anında can kaybı olmadan ve mal kaybını da mümkün olan en az seviyeye indirecek şekilde gerekli hazırlıkların yapılması ve önlemler alınması, depremle birlikte yaşamanın öğrenilmesi artık bir zorunluluktur.
Standartlara uygun olmayan, kendi yaptığımız inşaatlar nedeniyledepremin bir kez daha felakete dönüşmemesi için, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere toplumun her kesimi, kısacası hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.
Editör:
E. TAYHAN