OMİRCON'U GEÇ Mİ KEŞFETTİK?

Son üç günde vaka sayılarında yaşanan yüzde 60'lık artış ile pandemiyi tekrar hatırladık. Türkiye'nin önde gelen enfeksiyon hastalıkları uzmanları çok ciddi uyarılarda bulunuyor. Omicron'u geç mi keşfettik? Yoksa varyantlar artık bizim için sadece birer isimden mi ibaret?

OMİRCON'U GEÇ Mİ KEŞFETTİK?
30.12.2021 - 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
516

Tüm dünyada art arda Omicron önlemleri açıklanırken Türkiye'de vaka sayılarının 2.5 ay sonra 30 bin seviyesinin üstüne çıkması gözlerin tekrar salgına dönmesine neden oldu. Ekonomide yaşanan stokçuluk, pahalılık, enflasyon, zam gibi gelişmeler sebebiyle Covid-19 vatandaşın gündeminde akşamları açıklanan bir tablodan ibaret kaldı. 

Şu anda Avrupa ülkeleri ve ABD'de Omicron kaynaklı vakaların sonuçlarını görüyoruz. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü'nün salı günü açıkladığı haftalık covid verilerde bunu gösteriyor. DSÖ'ye göre, 20-26 tarihleri arasında Avrupa'da Covid-19 vakaları yüzde 57 arttı. Fransa ve İngiltere'de son 24 saatte günlük rekor vaka seviyelerine ulaşıldı. ABD'de de son 24 saatte 441 bin 278 kişinin Covid testi pozitif çıktı.

E tabii tedbirler de geri döndü. Almanya'da birçok eyalette kapalı ve açık hava etkinlikleri kısıtlandı, eğlence tesisleri ise kapatıldı. İspanya'nın başkenti Madrid'deki Puerta del Sol Meydanı'nda planlanan yeni yıl kutlamalarına katılacaklar sınırlandırıldı. İtalya'da ise gece kulüpleri kapatıldı, açık hava etkinlikleri de yasaklandı. 

Türkiye'de Omicron için alınmış bir önlem yok. Yetkililer yeniden bir kapanma olmayacağını sıklıkla tekrar ediyor. Pazar günü 18 bin olan vaka sayısı, pazartesi 26 bin, salı günü ise 32 bin oldu. 2,5 aydan sonra vaka sayıları vaka sayıları tekrar 30 bini aştı. Yılbaşı öncesi restoran ve eğlence mekanlarının rezervasyonları tamamıyla doldu.

'VURDUMDUYMAZLIK VE GEVŞEKLİK'

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Avrupa'da alınan önlemlerin Türkiye'de de olması gerektiğini belirterek, "Ama biz de bir vurdumduymazlık ve gevşekliktir gidiyor" diyor. Profesör Eraksoy, yılbaşında aynı aile içindeki buluşmaların olabileceğini, diğer buluşmaların faturasının ağır olacağını söyledi. 

HATIRLATMA DOZU FARKI

Eraksoy, hatırlatma dozunu olmayanlar için Omicron'un daha tehlikeli olabileceğini dile getirdi. Profesör, şu an aşılı olan insanlardaki antikorun orijinal Wuhan virüsüne karşı olduğunu söylerken, bu antikorların diğer varyantlara yabancı olduğunu aktardı. Eraksoy, mevcut aşıların miktarını artırarak, aralıklarını kısaltarak antikor dozununun yüksek tutulmaya çalışıldığını söyledi.

'TSUNAMİ ÜZERİMİZDE'

Şu anda Omicron tsunamisinin geldiğini ve tam üzerimizde olduğun söyleyen Eraksoy, "Sayıların bu kadar artması anca böyle açıklanabilir" dedi.

Avrupa'daki ülkelerin kapanması ile ilgili Türkiye'nin nasıl önlem alması gerektiğini sorduğumuz Eraksoy, "Kapanma noktası yakında gündeme gelecektir" ifadelerini kullandı.

'İSİMDEN İBARETLER ARTIK'

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, delta varyantının yayılmasının da engellenemediğini hatırlatarak vakaların 5 aydır 20 binin altına düşmediğini söyledi. Ceyhan, "Şu anda Omicron'a karşı ciddi önlemler alan ülkelerde bile vaka sayıları o kadar arttı ki ABD ve Fransa'nın durumu ortada. Bizde ise hiçbir tedbir yok" ifadelerini kullandı

Ceyhan, şu anda vaka rakamlarının çok daha fazla olduğunu ileri sürdü. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı, varyantın özelliklerini şöyle anlattı: "Çok yoğun şekilde ve yüksek oranda belirtisiz veya hafif belirtili seyrediyor. Sadece belli derecede sağlık merkezine gelene test yapıyoruz. Omicronların çoğu teste gelmedikleri için rakamlar bunun çok üzerinde. Sadece yılbaşında değil, tamamıyla serbest bıraktık. Sürekli topluma 'Hallettik, az kaldı, tünelin ucunu gördük' mesajlarıyla halk oyalanıyor. Varyantlar sadece isimden ibaret oldu" diyor.


Editör: E. TAYHAN