DÜBİT, TÜRKAK AKREDİTASYONUNUN KAPSAMINI GENİŞLETTİ

Kurulduğu günden bu yana bölgemize nitelikli test-analiz hizmeti veren, faaliyet alanlarına ilişkin bölge halkına yönelik çok sayıda eğitim ve bilimsel etkinlik düzenleyen, Düzce Üniversitesi’ndeki eğitim-öğretim süreçlerine nitelikli laboratuvar desteği sağlayan Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT), Ocak 2022 itibarıyla TÜRKAK akreditasyonunun kapsamını genişletti.

DÜBİT, TÜRKAK AKREDİTASYONUNUN KAPSAMINI GENİŞLETTİ
11.02.2022 - 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
901

DÜBİT TS EN ISO 4892-2 Metodundan da Akredite Oldu

Daha önce Çevre ve Kimya Analizleri Laboratuvarı bünyesinde, toprak analizlerine ilişkin TS ISO 10390 (Toprakta pH Tayini), TS 8341 (Toprakta Potasyum Tayini) ve TS 8334 (Toprakta Toplam Tuz Miktarı Tayini) metotlarından TÜRKAK akreditasyonu alan DÜBİT, daha sonra Tasarım, Prototipleme ve Test Merkezi bünyesinde TS EN ISO 4892-2 (Plastiklerde Laboratuvar Işın Kaynaklarına Maruz Bırakma – Xenon) metodundan TÜRKAK Akreditasyon Kapsam Genişletme başvurusu yaptı ve TÜRKAK tarafından yapılan denetim sonucunda, Ocak 2022 itibarıyla TS EN ISO 4892-2 metodundan da akredite oldu.

TSE EN ISO 4892-2 Metodu Birçok Sektörde Kullanılıyor

TSE EN ISO 4892-2 metodu, özellikle otomotiv sektöründe yaygın olmak üzere boya, kaplama, ambalaj, tüketici elektroniği, mimari ve yapı, grafik sanatları gibi plastik endüstrisinde kullanılmaktadır. Üreticiler, ürettikleri malzemelerin istenilen seviyelerde mekanik dayanım ve özellikleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri, ürün performansı, kullanım ömrü, renk solmazlığı, parlaklığı, renk değişimleri, ışık geçirgenliği gibi özelliklerinin belirlemesini ve istenilen zorlu şartlara uygun olarak geliştirmesini TSE EN ISO 4892-2 standart testini uygulatarak yapmaktadır. Farklı deneysel şartlar, ksenon (xenon) ark lambası içeren bir laboratuvar cihazı kullanılarak belirlenen sıcaklık, nem ve basınç değerleri için sağlanarak, malzemelerde meydana gelen değişimler yaklaşık 15 kat daha hızlandırılmış bir biçimde gözlemlenebilmektedir.

Bölge ve Ülke Sanayicisine Daha Nitelikli Test-Analiz Hizmeti

Konuya ilişkin bilgiler aktaran Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdürü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, kalite yolculuğunun bir süreç olduğunu ve DÜBİT olarak sanayicilerin ve bölge halkının talepleri doğrultusunda her yıl minimum 1 parametrede akredite olmayı hedeflediklerini belirtti. Özellikle bölge sanayicilerinin, TÜRKAK akreditasyonun kapsamının genişletilmesi konusunda yoğun talepleri olduğunu vurgulan Hasırcı, sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda, DÜBİT bünyesinde bulunan Yaşlandırma Test Cihazı ile yapılan analizlere akreditasyon sertifikası kazandırmak amacıyla 2021 yılında yaptıkları başvurunun 2022 başında onaylanmasının ve bu yolla bölge ve ülke sanayicisine daha nitelikli test-analiz hizmeti sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Bu akreditasyon ile özellikle inşaat, tekstil, otomotiv ve elektronik sektörlerindeki test-analiz pazarında DÜBİT’in pazar payının artacağını açıklayan Doç. Dr. Uğur Hasırcı, ayrıca vakit kaybetmeden 2022 yılında da DÜBİT bünyesinde bulunan Yanmazlık Test Cihazı ile yapılan analizler için akreditasyon kapsam genişletmesi başvurusu yaptıklarını da sözlerine ekledi. Hasırcı, bu başvurunun sonucunun da 2022 yılı içinde olumlu sonuçlanmasını beklediklerini, böylece özellikle oyuncak sektörüne ilişkin test-analiz pazarında DÜBİT’in önemli bir aktör olacağını vurguladı.

Temel Hedef Uluslararası Laboratuvarlarla Kamu Disiplini İçinde Rekabet Edebilmek

DÜBİT’in temel hedefinin, oldukça yüksek sermayelerle kurulmuş uluslararası laboratuvarlarla kamu disiplini içinde rekabet edebilmek olduğunu belirten Doç. Dr. Uğur Hasırcı, “Bu hedef doğrultusunda bilim etiğine ve kamu disiplinine bağlı kalarak özel sektör adanmışlığı ile çalışan tüm DÜBİT personeline, yönlendirmeleriyle ve destekleriyle DÜBİT’e katkıda bulunan bölge sanayicilerine, özellikle bu vizyonu ortaya koyan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin ve Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.


Editör: E. TAYHAN