İndirim devede kulak kaldı

Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş, Yüzde 30 indirime gidilen gübre fiyatları ve çiftçinin sorunları ile ilgili açıklamada bulundu. Ateş, “Gübreye son 1 yılda yüzde 400 zam geldi. Yapılan indirim devede kulak kalıyor. Çiftçi mağdur” dedi.

İndirim devede kulak kaldı
16.02.2022 - 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
638

Tarım Kredi Kooperatiflerinin yüzde 30 indirdiği gübre fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş, “Daha fazla inmesi talep ediyoruz.Geçtiğimiz yıl 2500-3000 TL arasında satılan gübreye yüzde 400 zam geldi.  Bu yapılan zamma pazartesiden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 indirim geldi. Yapılan indirim devede kulak kaldı. Buna da şükür. Geçtiğimiz aylarda dövizin 18 lirayı görmesiyle bugün 9500 TL olan gübre o gün 15.000-16.000 TL’ye kadar yükselmişti. Dövizin düşmesiyle gübre fiyatlarının düşmesi bizi sevindirdi. Yüzde 30 indirim kötü bir indirim değil. Yüzde 50 gibi bir indirim olsaydı çiftçimiz derin bir nefes alır rahatlardı” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin girdi maliyetlerinin başında akaryakıtın geldiğini vurgulayan Başkan Ercan Ateş, “Gübrenin yanında akaryakıt da ciddi bir masraf. Ziraat Odaları başkanımız yaptığı açıklamada son 2 ay içinde akaryakıta yüzde 111 zam geldiğini belirtti. Bu tüm halkımızı ilgilendiren bir zam. Ancak en çok çiftçimizi ilgilendiriyor. Çünkü akaryakıt çiftçimizin canıdır. 3 ay önce 600 TL’ye dolan traktörlerimizin depoları bugün 1500 TL’ye doluyor. Çiftçiler akaryakıta da indirim bekliyor. En azından gübre olduğu gibi akaryakıtta çiftçiye indirimli satılabilir” şeklinde konuştu.

 

 “AKARYAKIT ÇİFTÇİNİN CANIDIR”

Başkan Ateş, “Çiftçi mağdur. Çiftçi mağdur olursa tüketici daha da mağdur olacak. Terazi bozuldu. Bu terazinin tekrar dengelenmesi şart. Bizi düşündüren şey çiftçinin ürettiği ürünlere de aynı değerde zam yapılacak mı? Zam yapılırsa ortada problem kalmaz zaten ama çiftçinin ürettiği ürünün zamlanmasını hiç kimse istemiyor, zamlanırsa tüketiciye çok büyük zararı oluyor. Bunun için çiftçinin girdi maliyetleri düşürülürse tüketicide uygun maliyetlere ürünleri alabilir. Eğer girdi maliyetleri düşmezse şu an patatesi 5 TL’ye yiyorsa tüketici, bu şartlar altında seneye 25 TL’ye yer” dedi.

Tarım Bakanlığı’nın çiftçiye verdiği destekler hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Ateş, “Büyükşehir Belediyesi’nden bugüne kadar gübre ve tohum olarak bir destek görmedik. Bakanlığımız desteklemeler açıkladı fakat yapılan desteklemeler az. Bugün tarım il müdürlüğünde toplantımız var. Tarım bakanımız tüm il müdürlerine, ‘STK başkanları ile görüşün ve sorunlarını dinleyin’ demiş. İl müdürümüz ilerleyen günlerde tarım bakanımıza bugün anlatacağımız problemleri iletecek. Bu doğrultuda da bir destekleme paketi açıklaması bekleniyor. Cumhurbaşkanımız talimatı vermiş. Dört gözle onu bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


Editör: E. TAYHAN