DÜZCE, REKTÖR İÇİN “SEVGİ YUMAĞI”OLUŞTURDU...!

PROF. DR. NİGAR DEMİRCAN ÇAKAR’DAN ANLAMLI MESAJ: “BU HİKAYEYİ ELBET TAMAMLAYACAĞIM”

7.06.2022 - 17:02
Güncelleme 7.06.2022 - 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
1452
3

“Bu başarı hepimizin, bu başarı Düzce Üniversitesi’nin, Düzce Üniversitesi de Düzcelinin” diyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar: “Düzce Üniversitesinde yazdığım hikaye eksik kaldı. Hiçbir hikayeyi eksik bırakmadım. Bu sebeple bu hikayeyi de elbet tamamlayacağım…!” diyerek önemli bir mesaj verdi. 

(Objektif Ajans-Düzce)-2015-2022 döneminde Düzce Üniversitesi Rektörü olarak Düzce Üniversitesi’nin; ilkleri gerçekleştirmesinde, dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer almasında, öncü bölgesel kalkınma üniversitesi olmasında ve daha birçok alanda sayısız başarı kazanılmasında büyük emekleri olan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar için Cumhuriyet Konferans Salonu’nda anlamlı bir program düzenlendi.

Konuşmacıları dikkatle dinleyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, daha sonra yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi: “Bu başarı hepimizin, bu başarı Düzce Üniversitesi’nin, Düzce Üniversitesi de Düzcelinin…Düzce Üniversitesinde yazdığım hikaye eksik kaldı. Hiçbir hikayeyi eksik bırakmadım. Bu sebeple bu hikayeyi de elbet tamamlayacağım…!”

Yoğun ilginin olduğu programa; Düzce Üniversitesi 2015-2022 Dönemi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kurucu Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İdris Şahin, Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Genel Sekreter Hasan Sadi Ateş, protokol üyeleri, akademik ve idari birim yöneticileri, personeller, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

 

Program, öğrencileri temsilen Faruk Cansız’ın konuşmasıyla başladı. Hem öğrenci, hem Kariyer Merkezi’nde çalışan kısmi zamanlı öğrenci, hem de topluluk üyesi penceresinden duygu ve düşüncelerini dile getiren Faruk Cansız, Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı; öğrencilerle çok yakından ilgilenen, her zaman ulaşılabilen, sorunlarına çözüm bulan, personellerine değer veren, Düzce Üniversitesi’ne ve Düzce’ye kelimelere sığmayacak katkılar sunan bir yönetici olarak tanımladı.

“Üniversitemiz Mensubu Olmaktan Gurur Duyulan Bir Kurum Haline Geldi”

Düzce Üniversitesi Genel Sekreteri Hasan Sadi Ateş, Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ile 13 yıl yol arkadaşlığı yaptığını belirterek “O’nun liderliğinde, gönül birliğiyle Düzce Üniversitesi’nin, mensubu olmaktan gurur duyulan bir kurum haline geldiğini söyledi. Ateş, tüm çalışma arkadaşları adına Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a teşekkür etti.

Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, bir hekim ve yönetici gözüyle Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar liderliğinde Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde büyük işler başardıklarını dile getirdi. 22 yıldır Düzce’de görev yaptığını söyleyen Prof. Dr. Balbay, kendisiyle sevgi ve saygı dolu süreçler geçirdiklerini belirterek “sevginin aşamayacağı engelin olmadığını” vurguladı.

Düzce Üniversitesi Senatosu Üyeleri adına konuşan Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, insanın duygularıyla yaşadığını ve insana yapılacak en büyük işlevsel yardımın onu kendisine sevdirmek şeklinde açıkladı. Düzce Üniversitesi’nin değer ürettiğini ve en büyük değerin de insan olmaktan geçtiğini dillendiren Prof. Dr. Mustafa Koç, bu yolda büyük emekleri olan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a teşekkürlerini iletti.

Hikmet ve Lider Odaklı Yönetici

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı; hikmet ve lider odaklı, samimi, yumuşak huylu, ahde vefa anlayışı sınırsız, farklılıkları zenginlik olarak gören, takım ruhu yüksek bir yönetici olarak nitelendirdi. Uzun yıllardır beraber çalıştıkları dönemde kendisinden çok şey öğrendiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Düzce Üniversitesi’nin zirveye giden başarı yolunda en büyük paylardan birinin de Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a ait olduğunu dile getirdi.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin ise Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ile yaşadığı anıları konuklarla paylaşarak, 7 yıl Rektör Yardımcılığı süresince yoğun çalışma süreci içinde O’ndan en çok; toleransı, anlayışı, sabretmeyi, öfkelenmemeyi, yeni fikirler üretmeyi öğrendiğini belirtti.

Duygusal Zekâsıyla Güçlü Liderlik

Konuşmasını video konferans yoluyla gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan Genç ise, Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ı tanımanın, kendisi için müstesna bir fırsat olduğunu söyledi. Son derece verimli bir çalışma süreci geçirdiklerine işaret eden Prof. Dr. Genç, Prof. Dr. Çakar’ın akademik zekasının yanında, duygusal zekasıyla da liderlik yaptığı vurgusunda bulunarak bu detayların Güçlü Kadınlar kitabında yer aldığını katılımcılarla paylaştı. Empati, engellere rağmen sorun çözme, uzlaşmacı olma, yeni deneyimlere açık olma gibi yüksek vasıflara sahip olan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a Düzce Üniversitesi’ne sağladığı büyük emekler için teşekkür etti.

“Biz İki Kadın Akademisyen Burada Düzce Üniversitesi’nde Bir Tarih Yazdık”

Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, mutluluk ve gurur ile hüznü bir arada yaşadıklarını belirterek sözlerine başladı. Düzce’nin iki kadın rektörün birlikte ve birbiri ardına görev yaptığı tek il olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şerifoğlu, “Muhtemelen bu açıdan dünyada da tektir. Biz iki kadın akademisyen burada Düzce Üniversitesi’nde bir tarih yazdık. Düzce Üniversitesi, 2007 yılında Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek felsefeyle kuruldu. Sadece 15 yıl içinde eşi benzeri zor bulunacak bir hızla ve büyük bir vizyonla gelişti. Türkiye’de ve dünyada ilkleri hayata geçirdi.” şeklinde konuştu.

“Düzce’ye Övünülecek ve Uluslararası Rekabet Gücünü Artıracak Markalar Kazandırdı”

Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın kendisinden sonra kurumun gelişme hızını ivmelendirdiğini söyleyen Şerifoğlu, “Düzce’ye övünülecek ve uluslararası rekabet gücünü artıracak markalar kazandırdı. Ne mutlu O’na ve ne mutlu kurucu olarak bana. Halef selef rektörler olarak ikimiz de görevimizi aşkla, fedakarlıklarla, adanmışlıklarla yaptık; ortaya büyük bir eser çıkarttık. Akademisyen arkadaşlarım, idari ekiplerimiz ve Düzceli hemşerilerim siz de bu büyük eserin farkında olun, emanete sahip çıkın.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“DÜZCE’DE BİR DEĞER NİGAR DEMİRCAN ÇAKAR”

“Düzce’de Bir Değer Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar” adlı kısa film gösterimiyle devam eden programda, Düzce Üniversitesi’nin her kademesindeki üstün hizmet anlayışı ve özverili çalışmalarıyla önemli başarılara imza atan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

“Birlikte Değer Üretme Fırsatıyla Gönüllere Girme Şansı Yakaladım, Bu Sebeple Müteşekkirim”

12 yıllık liderlik yolculuğu boyunca olduğu gibi, bugün de kendisini yalnız bırakmayanlara gönülden teşekkür ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Bir Düzce evladı olarak çok sevdiğim, yeşiline mavisine, havasına güneşine, taşına toprağına gönül verdiğim güzel memleketim Düzce’nin, genç, dinamik, girişimci ve yenilikçi üniversitesine iki kez şahsımı rektör olarak layık gören Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a büyük bir vefa duygusu ile şükranlarımı arz ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından atanan ilk kadın rektör olarak henüz 38 yaşında geldiğim bu görevle, akademik çalışma alanım olan stratejik yönetim alanında, kitaplarda yazmayan çokça deneyim edinme, gençlere, yaşlılara, kadınlara, çocuklara, çiftçilere, sanayicilere, STK’lara dokunma, birlikte çalışma ve birlikte değer üretme fırsatıyla gönüllere girme şansı yakaladım, bu sebeple müteşekkirim.” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz Hain Darbe Girişimi ve Salgın Koşullarına Rağmen Büyük Atılım

Rektörlük görevini devraldığı günden itibaren, büyük bir gayret ve özveri ile Düzce Üniversitesi’nin başarı çıtasını daha da yukarılara çıkarmak için var gücüyle çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Çakar, “Görev yaptığım süre boyunca, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve salgın koşullarına rağmen; Üniversitemizin öğrenci sayısını 20.000’den 30.000’e, yabancı öğrenci sayısını 100’den 2200’e, öğretim üyesi sayısını 400’den 700’e, toplam personel sayısını 2200’den 2800’e, genel bütçesini 150 milyondan 500 milyona, döner sermaye bütçesini 65 milyondan 250 milyona çıkardık. Ayrıca, proje sayımız üç katına, patent ve faydalı model sayımız on katına, toplam kapalı alanımız iki katına, iş birlikleri ve protokol sayımız da yedi katına çıktı.” şeklinde konuştu.

Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Spor Bilimleri Fakültesi’ni dönüştürdüklerini, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ile Ormancılık Meslek Yüksekokulu’nu kurduklarını belirten Çakar, 20’ye yakın ön lisans ve lisans bölümün ilk kez öğrenci aldıklarını, 50’ye yakın yüksek lisans ve doktora programı açtıklarını, 30’dan fazla araştırma merkezi kurduklarını, Ar-Ge için harcanan bütçe oranını %80, öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın sayısını ise %50 artırdıklarını sözlerine ekledi.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÜLKEMİZİN GURUR DUYACAĞI BİR BİLİM YUVASI…

Düzce Üniversitesi’nin yalnızca sayısal verileri ile değil özellikle akademik başarıları, uluslararası sıralamalardaki konumu ve milli şuur içerisinde yetişen öğrencilerinin farklı platformlardaki temsili ile de Ülkemizin gurur duyacağı bir bilim yuvası haline getirdiklerine işaret eden Prof. Dr. Çakar, “Üniversitemiz, 2021 yılı içerisinde yükseköğretim alanında genel kabul gören en önemli sıralama endekslerinden biri olan “Times Higher Education (THE) Uluslararası Üniversiteler Sıralaması”nda ilk 1000-1200 içerisinde yer alma başarısı gösterdi. Sanayi geliri kategorisinde dünyada 90., mühendislik sıralamasında devlet üniversiteleri içerisinde de Ülkemizde 1.  sırada yer aldı. Henüz geçen hafta açıklanan THE 2022 Asya Ülkeleri Dünya Sıralaması’nda geçen yıldan bu yana 150 sıra birden yükseldi ve 300-350 arasında yer alma başarısına sahip oldu.” diyerek açıklamalarına devam etti.

“ŞEHRİMİZ VE ÜNİVERSİTEMİZ ARASINDAKİ SINIRLARI KALDIRMAK ÜZERE BİRÇOK UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRDİK”

Rektörlük görevi süresince tamamlanan altyapı ve fiziksel yatırımlar ile Düzce Üniversitesi’nin her hücresine dokunduklarına, sağlık alanında da standart ve rutin hizmetlerin ötesinde bölgemiz için özellikli hizmetleri hayata geçirdiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Çakar, “Kuruluşundan bugüne açık, şeffaf, hesap verebilir bir üniversite olarak anılan Üniversitemizde, özellikle açıklık prensibine vurgu yaparak şehrimiz ve Üniversitemiz arasındaki sınırları kaldırmak üzere pek çok uygulamayı hayata geçirdik. Açık Kapı, Açık Kampüs, Açık Ders, Açık Kürsü, Açık Fikir, Açık Mutfak, Açık Zihin ile kapılarımızı herkese açtık, Temiz Kampüs ile çevre bilinci kazandık, Logo Günü ile kurumsallaştık, Radyo Düet ile bilgilendik.” diye konuştu.

 

 

“DÜZCE İLİ TOPRAK HARİTASI’NI VE DÜZCE İLİ TIBBİ BİTKİ HARİTASI’NI OLUŞTURDUK”

Yükseköğretim Kurulu tarafından 2016 yılında hayata geçirilen “Üniversitelerin Misyon Farklılaşması Programı” kapsamında bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak üzere “sağlık ve çevre” alanlarında ihtisas üniversitesi olarak seçilme başarısı gösterdiklerini ifade eden Prof. Çakar, çevre alanında tarımsal atıkların endüstriye geri kazanımı, sağlık alanında ise geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusunda uzmanlaşmayı seçtiklerini söyledi. Düzce Üniversitesi çatısı altında Ülkemizin en büyük Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ni kurduklarını, bölgesel kalkınmada lokomotif rol üstlenmek üzere alana yönelik bütüncül bir yaklaşım geliştirerek, bölgemizde tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilmesine de öncülük ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Çakar; safran, sahlep, adaçayı, melissa, biberiye vb. farklı bitkilerin sözleşmeli çiftçilerimiz ile üretilmesini sağladıklarını belirtti. Bölgeden alınan 30.000 toprak numunesinin analiz edilmesi ile de Düzce İli Toprak Haritası’nı ve Düzce İli Tıbbi Bitki Haritası’nı oluşturarak bölgeye önemli bir hizmet daha sunduklarını sözlerine ekledi.

ÜNİVERSİTE ODAKLI BÖLGESEL KALKINMAYA DAİR ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA MODELİ ORTAYA ÇIKTI

Bölge halkı tarafından yetiştirilen tıbbi bitki, arı ürünleri ve tıbbi mantarın hammaddeden ürüne dönüşmesinde Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerini de yürüten Düzce Üniversitesi’nde, değer zincirinin halkalarını tamamlamak üzere gıda takviyeleri, doğal kozmetik ürünler, bitkisel yağlar, ekstreler, çaylar, arı ürünleri gibi ürünlerin üretimini de yerleşke içerisinde kurulan üretim tesisinde üretmeye başladıklarını dillendiren Prof. Dr. Çakar, “Tüm bu süreç 2020 yılında, Üniversitemizin kendi adına tescillediği DUlife, Herbynia, Melenis ve ApideVera adındaki dört markayı, bölgemizden 55 girişimcinin ortaklaşa kurduğu ‘Form Life’ firmasına lisanslaması ile taçlandı. Böylece Ülkemizde ilk defa bir Üniversite ve bir sanayi kuruluşu arasında marka lisans anlaşması imzalandı ve bu lisans anlaşması sayesinde, hammaddesini bölgemiz çiftçisinin yetiştirdiği ürünlerin; Üniversitemiz markaları ve Üniversitemiz denetimi ile bağımsız bir sanayi firması tarafından üretimi, satışı, pazarlaması ve dağıtımı sağlandı, Ülkemizde bir ilk gerçekleşti, Üniversite odaklı bölgesel kalkınmaya dair çok önemli bir çalışma modeli ortaya çıktı.” değerlendirmesinde bulundu.

İSTİHDAM MELEĞİ PROJESİ İLE MESLEKİ EĞİTİME YENİ VE FARKLI BİR MODEL

Bölgesel kalkınma alanında yürüttüğü çalışmalara ek olarak Düzce Üniversitesi’nde bu yıl, Ülkemizde çeşitli sektörlerde yer alan işgücü ihtiyacının, gençlerimizin gelecek kaygılarının ve devletimizin istihdam politikalarına katkı sağlanması gerekliliğinin de bilincinde olarak; “İstihdam Meleği (İS-ME)” adını verdikleri “Güdümlü İstihdam Projesini” uygulamaya geçirdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’ne mesleki eğitime yalnıza iş yeri eğitimi ve/veya staj kapsamında değil, bire bir Öğrenci-Firma eşleşmesi bakış açısıyla bütüncül yaklaşan yeni ve farklı bir model hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını dillendirdi.

Bu nitelikli projelere ve girişimcilik çabalarına ek olarak, Düzce Teknopark tarafından yürütülen iş fikri yarışmaları, girişimcilik maratonları, profesyonel mentorluk, kuluçka merkezi, yenilik kampları vb. faaliyetlerle yenilikçi fikirleri ticari değere dönüştürdüklerini de ifade etti.

Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Ne mutlu ki bu başarılarla Üniversitemiz, sadece ‘Üskübü’ adıyla Hastaneden ibaret zannedilirken, 35.000 kişilik dev bir aile olarak eğitim, sanat, kültür, edebiyat, teknoloji, spor, tarım ve mühendisliğin bölgesel üssü haline geldi. Tüm bu sıraladığım başarıları elbette tek başıma sahiplenemem. Çünkü biz hiçbir zaman ben olmadık, her zaman daima öğrencilerimizle, öğretim üyelerimizle, idari personelimizle, koordinatörlerimizle,  senatomuzla ve Düzce ile biz olduk. Bu başarı hepimizin. Bu başarı Düzce Üniversitesi’nin, Düzce Üniversitesi de Düzcelinin. Bu başarıya tümüyle ipi göğüsleyerek de olsa, sadece bir yerinden dokunarak da olsa vesile olan, sadece hayır dua ederek dahi başarılarımızı mümkün kılan tüm gönül dostlarımıza teşekkür ediyorum. Kendilerini çözüm ortağımız olarak tanımladığım çiftçilerimize, sanayicilerimize, STK temsilcilerimize ve yerel basın mensuplarımıza da şükranlarımızı sunuyorum. Birlikte çok önemli kararlara imza attığımız mevcut ve geçmiş Senato Üyelerimize, artık bir aile gibi hissettiğim ve kardeşlik hukukunu yaşattığımız Rektör Yardımcılarıma ve Genel Sekreterimize ve bu hikayenin başlangıç noktası olan Kurucu Rektörümüze özellikle teşekkür ediyorum. Bu tören Üniversitemizde veda töreni olarak kurgulansa da, Düzcemizin bağrına bastığı bir evladı olarak, memleketime hizmete devam edeceğim, Allah’ın izni ile hiçbir zaman ödün vermediğim ahde vefa duygumla bu hikayeyi de mutlu sonla bitireceğim.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmasının sonrasında Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a, Kurucu Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İdris Şahin ve Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü tarafından Üstün Hizmet Belgesi takdim edildi.

Programda, Fuaye alanında duygularını paylaşmak isteyen konukları için Anı Kutusu da oluşturuldu. Cumhuriyet Konferans Salonu’ndaki programın ardından Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, konuklar ve öğrencilerle vedalaştı.

 

 

 


Editör: E. TAYHAN