Selin tahribatını havadan inceledi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel afetinden belli bölgeleri zarar gören Düzce’de incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından değerlendirme toplantısı yapan Soylu “Türkiye bir afet bölgesidir. Buna göre hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Selin tahribatını havadan inceledi
30.06.2022 - 14:40
Güncelleme 30.06.2022 - 15:35
Kaynak: Özel Haber
187

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu beraberinde Düzce Valisi Cevdet Atay, AK Parti Milletvekili Ayşe Keşir ve kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile sel felaketinin etkili olduğu bölgelerde inceleme yaptı. Bakan Soylu Düzce ziyareti sırasında ilk olarak geçtiğimiz akşam kaybolan iş makinesi operatörü Okan Bayrak’ı arama çalışmalarının yapıldığı bölgeye giderek bilgiler aldı. Soylu daha sonra helikopter marifeti ile Düzce’yi havadan kontrol etti ve Düzce Belediyesi’nin Uğur Suyu kenarında bulunan şehrin su ihtiyacını karşılayan ana su isale hattının zarar gördüğü bölümleri inceledi.

TÜM KURUMLAR ALARMA GEÇTİ

Son olarak AFAD’da değerlendirme toplantısı sonrası basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Soylu “Sel afeti ile ilgili meteorolojiden gelen ilk uyarılardan sonra tüm kamu kurum ve kuruluşları gerekli tüm tedbirleri almak üzere alarma geçmişlerdir. Ardından vatandaşlarımıza gerek görsel, gerek işitsel, gerekse tüm kamuyu bilgilendirebilecek yayın organlarından gerekli bilgiler aktarılmıştır. Bu afette ilk olarak AFAD’ın 1 kere kamuoyu ile paylaştığı erken uyarı sistemi ile 5 vilayete ilk kez ulaşmıştır. Bugün Bartın’dan Düzce’ye geldik. Düzce’de bir takım tespitlerde bulunduk. Şu anda bu sel afetinde 2 kaybımız var. Biri Kastamonu birisi de Düzce’de. İnşallah kısa sürede bulmak nasip olur” dedi.
Soylu, 2 bin 380 kişinin sel bölgelerinden tahliye edildiğini ifade ederek “Bu sel afetinde toplam 2 bin 830 kişi tahliye edildi. Toplam 7 bin 860 personel çalışıyor. 2 bin 191 araç ve en son 6 helikopter, 1 tane de insanlı keşif uçağı kapasitemizin içinde mevcut. Bugüne kadar genel toplamı 47 milyon 150 bin lira olan yardım ve destek ödeneği çıktı. 112’ye afet süresinde gelen ihbar sayısı 3 bin 33” şeklinde konuştu.

DÜZCE'DE GÖRDÜĞÜM TABLO ENDİŞE VERİCİ

Yaşanan sel felaketlerinin ardından altyapı, yol ve köprü gibi noktalarda tablonun her geçen gün ağırlaştığını belirten Soylu “Geçmiş sel afetlerine göre insan kaybı yada vatandaşlarımızı sele kapılması açısından kıyaslanmayacak derece tedbir söz konusu. Ancak başka bir şey söylemem gerekir ki bu farklı değerlendirmeye yol açmasın. Çünkü hem tüm illerle yaptığımız değerlendirmeler neticesinde hem kendi görgülerimiz çerçevesinde şunu çok rahat söyleyebilirim. Gerek altyapı hasarları açısından, gerek tarım hasarları açısından yol, köprü, su gibi özellikle köylerimizin, kırsalımızın ve şehir ile köyler arasında olan altyapıların hasarı açısından gün geçtikçe tablo ağırlaşmakta. Bunu altını çizerek ifade etmek istiyorum. Çünkü bugün Düzce’de gördüğümüz tablo hakikaten endişe vericidir. Sadece Gölyaka’da 5 bin dönüm arazinin hemde tarımla ilgili ekili olan arazinin sular altında olduğunu, Düzce’de toplam 21 bin dönüm ekili arazinin şuanda sular altında olduğunu söyleyebilirim. Bu önemli midir? Evet hem ürün açısından hem araziler açısından önemlidir. Sadece 5 bin dönüm dediğiniz zaman değerlendirme açısından söylüyorum. En son Marmaris’te olan yangının ölçütü kadar. Onun için bütün bakanlarımız, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla birlikte her ilde ciddi bir çalışmayla hem hasar tespitlerinin hem hasarların onarılarak hayatın normale dönmesi noktasında tüm kurum ve kuruluşlarımız tarafından devam etmektedir” dedi.

HEM METANET HEM SABIR DİLİYORUM

Düzce’de 200’ün üzerinde kurtarma personelinin çalıştığına dikkat çeken Soylu “Bu arada arama, kurtarma çalışmaları da aynı ölçüde devam etmektedir. Şu anda Kastamonu’da 78 arama, kurtarma personelimiz bu çalışmaları devam ettirirken, Düzce’de bu saate kadar 104’tü, şimdi kapasiteyi biraz daha arttırdık. Şu saat itibarıyla 200’ün üzerinde arama, kurtarma çalışanı ile arama çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Ailelere hem metanet hemde sabır diliyorum” ifadelerini kullandı.
Düzce’ye mahsus olarak il genelinde su sıkıntısı çekildiğini söyleyen Soylu “Düzce’ye mahsus özel bir durum söz konusu. Düzce’nin suyunu temin eden ana isale hattında 4 kilometrelik bir kopukluk meydana geldi. Düzce Belediyesi, İller Bankası bütün kuruluşlar ele ele vererek Düzce’nin suyunu verebilmek için 4 kilometrelik kopukluğa karşın 24 saat sonra su vermek kolay bir iş değildir. Düzceli kardeşlerimizi daha fazla sudan mahrum bırakmamak için çalışma kayda değer bir çalışmadır” dedi.

KÖYLERE SU VE ELEKTRİK AKIN ZAMANDA VERİLECEK

Köylerde ciddi sorun yaşanmadığını dile getiren Bakan Soylu “Köylerde ve diğer noktalarda büyük hasar var. Kaymakamlarımız, İl Özel İdaremiz, diğer kurum ve kuruluşların tamamı hem köprüler açısında hem de yolların tahribatı açısından hemen kolları sıvamış durumdalar. İnşallah en kısa zamanda köylere ulaşım sağlanacak. Su ve elektrik gitmeyen köylerimiz var ama bunların sayısı oldukça az. Özellikle elektrik gitmeyen köylerimizin sayısı 2 köy. 37 köye de su verilemiyor ama bu konuda il özel idaresi ciddi bir çalışma ortaya koyuyorlar. Sanırım onlarda yakın bir zamanda verecekler” şeklinde konuştu.

SULAR ÇEKİLİNCE REEL SAYI VERİLEBİLECEK

Metek TOKİ konutlarında 14 bloğa halen elektrik verilemediğini dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Yine Düzce’ye mahsus bir durum söz konusu. Düzce’nin tam merkezinde bulunan TOKİ’nin yaptığı 70 blok ve 1200 dairelik alanda elektrik saatlerinin bulunduğu noktaları suyun basması sebebiyle bir elektrik kesintisi oldu. Orada da elektrik idaresi çalışma yapıyor. Şu ana kadar 56 bloğa elektrik verdiler. 14 blokta elektrik kesintisi söz konusu. Dönem dönem elektirik ile suyun temasından kaynaklanan sorunlar söz konusu oluyor. Ancak onlarda giderilmeye çalışılıyor. Ayrıca 3 tavuk kümesi ve 105 bin tavuk telefi söz konusu. Doğanın içinde ne kadar kayıp var onu hesap edemiyoruz. Sular çekildiği andan itibaren tahribat ile ilgili net sayıyı ortaya koyabileceğiz” dedi.

TÜRKİYE'NİN HER TRAFI AFET BÖLGESİ

Türkiye’nin afet bölgesi olduğunu ve bunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Bakan Soylu “Türkiye afet bölgesidir unutulmaması gerekiyor. Heyelandan, sele kadar. Depremden çığa kadar Türkiye’nin her tarafı afet bölgesidir. Yaptığımız bütün imalatları, attığımız bütün adımları Türkiye’nin afet bölgesi olduğu gerçeği ile yapmamız bizim için kaçınılmazdır. Kolay değil afet bölgesi demek evet cennet bir vatanımız var. Ama cennet vatanda doğanın ortaya koyduğu gerçekler de var” ifadelerini kullandı.


Editör: E. TAYHAN