YAPI DENETİM ŞİRKETLERİ SINIFI GEÇTİ

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin Düzce TSO’da açıklamada bulundu.

YAPI DENETİM ŞİRKETLERİ SINIFI GEÇTİ
30.11.2022 - 17:53
Kaynak: (Objektif Ajans)
171

Düzce’de 23 Kasım tarihinde yaşanan depremin ardından yapı denetim şirketlerinin işini yapıp, yapmadıkları yönünde ortaya atılan iddialara Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin açıklık getirdi. Şahin, yapı denetimlerin Düzce depreminde sınavı geçtiğini belirtti.

Düzce’de 23 Kasım tarihinde meydana gelen 5,9’luk depremin ardından yapı denetimlerin işlerini tam anlamıyla yapıp, yapmadığı soruları akıllara geldi. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, yaptığı açıklamada yapı denetimlerin sınıfı geçtiğini belirterek “Yapı denetim sistemi Düzce’de başarılı çıktı. Anlının akıyla çıktı. Aktif şuan denetlediğimiz 4 milyon 660 bin metrekare bina denetliyoruz. Şu ana kadarda 16  milyon 692 bin metrekare inşaat denetlenmiş. 23 Kasım’da yaşadığımız depremde bu denetlenen binalarda can ve mal kaybı olmamış. Yapısal hasarda olmadı. Ufak, tefek olur. Düzce depreminde de bunu gördük ve yapı denetimin başarılı olduğunu gördük. Yapı denetiminin kanunu can ve mal güvenliğini sağlamak. 159 denetim mühendisi, 590 yardımcı kontrolör sahadalar. Türkiye geneline baktığımızda bizim testimiz var. Denetimdeki binalar yıkılıyor mu? Van, Elazığ, İzmir ve Düzce depremleri oldu. Yapı Denetim Sistemi başarılı oldu. Düzce’de gördük ki uygulamayı ne kadar güzel yaparsanız, uygulamayı da aynı şekilde yaparsınız. Bizim için en önemlisi taşıyıcı sistemdir. Taşıyıcı sistemine en önemli parametresi hazır betondur. Hazır beton bizim inşaatlarda olmazsa, olmaz taşıyıcı malzememiz. Bununda kalitesi artması lazım. 1 yılda 20 milyon rapor yapıyoruz. Bu 20 milyon raporun içinde hazır beton kalitesinin yüzde 90’lara çıktığını gördük. İnşaatlara gelen demirlere test yaptırıldı. Zayıf olan demirler şantiyeden çıkarıldı. Düzce’de gördük ki uygulama ne kadar iyi olursa kalite o kadar artar. Yapı Denetim Sisteminin Türkiye genelini aşacağını, Dünya’daki deprem bölgelerinin bu sistemi alacağına inanıyoruz. Yapı denetim sistemi gerçekten başarılı” dedi.

BİNALARDA ŞU ANDA ÖN İNCELEME YAPILIYOR

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, binalarda yapılan incelemelerin en hızlı şekilde, sağlıklı yapıldığını belirterek “Binaları incelemek için gelen heyetler bir elinde çekiç bir elinde tabletle inceleme yapıyor diye söylenti var. Ön inceleme diyoruz. Ön incelemede bizim için önemli olan taşıyıcı sistem. Kolon, kriş çatlaklıklarında ki sıkıntılar. Oraya gelen kişilerin ellerindeki tabletlerde program var. Hızlı bir şekilde veriler o programda inceleniyor. Çok hızlı bir inceleme yapmak zorundayız. Düzce’de 200 bina tespit edildi. Sağlıklı ve hızlı bir yöntem. Oradaki veriler hızlı bir şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na düşüyor. Orada çalışan herkes zaten mühendis. Bunu İzmir ve Van depremlerinde yaptık. Başarılı çıktık. Sıvada oluşan çatlağın hasarlı olup olmadığını yada kolonda olup olmadığını bir mühendis anında anlar” ifadelerini kullandı.

HASARLI BİNALARIN TEKRAR İNCELENMESİNDE FAYDA VAR

Yapı denetim şirketi sahibi İnşaat Yüksek Mühendisi Orhan Kaya ise binalarda yapılan incelemelerin hasar belirlemenin dışında oturulacak binaların tespiti için yapıldığına dikkat çekerek “Yapılan incelemelerde bir ön inceleme gibi düşünün. İyi denilen binalar iyidir. Hasarlı denilen binaların daha sonra incelenmesinde fayda var. Burada içine girilmesi gereken binaları tespit etmekti. Hasarlı olan binaların ne kadar hasarlı olduğunu tespiti daha sonra yapılacaktır” şeklinde konuştu.


Editör: E. TAYHAN