TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU (TGF) AKSARAY’DAN SESLENDİ:

“GAZETECİ MESLEK ÖRGÜTLERİ” BİRLİKTE HAREKET ETMELİDİR

TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU (TGF) AKSARAY’DAN SESLENDİ:
2.12.2022 - 15:21
Kaynak: (Objektif Ajans)
480

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) 68. Başkanlar Konseyi toplantısı TGF Aksaray Temsilciliğinin ev sahipliğinde 25-27 Kasım tarihleri arasında, Evliyalar Kenti Aksaray’da yapıldı. Aksaray Nenessa Hotel’de düzenlenen “Başkanlar Konseyi” Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 51 Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’nın katılımı ile gerçekleştirildi.

Yerel Basının sorunlarının ve basınla ilgili Yasa ve yönetmeliklerde yapılan son değişikliklerin tartışıldığı toplantı sonunda aşağıdaki hususların kamuoyu ile paylaşılmasına karar verildi:

1. Türkiye’nin örgütlü en büyük basın kuruluşu Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) olarak ; Türk Cumhuriyeti Devletinin milleti ile bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve devrimlerinden vazgeçilmeden Cumhuriyete ve Demokrasiye olan inancımızı bir kez daha yineleyerek; basın ve ifade özgürlüğü ile düşüncenin önüne konmak istenen tüm engelleri aşmaya kararlıyız.

2. Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurul toplantısında, resmi ilan fiyatlarına yapılan yüzde 100 oranındaki zam kararı ile son yıllarda sıkıntı içinde yaşam savaşı veren yerel gazete sahiplerine düşük faizli kredi imkanlarının verilmesi kararlarını olumlu bulduğumuzu ve TGF’nin bu konudaki çaba ve arzularını tam olarak karşılama da memnuniyet verici bir gelişme olarak gördüğümüzü paylaşmak isteriz. Ayrıca; BİK Genel Kurulunda Anadolu Basın temsilcilerinin seçiminde vekalet sisteminin değiştirilerek, gazete sahibinin bizzat bu konudaki seçime katılması, ya da bünyesinde çalışan bir gazetenin kendisine vekalet etmesi kararını da, daha adil bulduğumuzu bildirmek isteriz. Bu konuda BİK Genel Müdürü başta olmak üzere tüm emeği geçenlere BİK’de başlatılan adaletli uygulamalar için teşekkürü borç biliriz.

3. Sorunların bir türlü çözülemediği, gazetecilikle ilgisi olmayan kişiler tarafından ‘’Kimin Gazeteci’’ olduğuna karar verilmesi uygulamasının sona erdirilmesini, Basın Kartları Komisyonu’nda da aynı uygulamanın ve adaletin sergilenmesini bekliyoruz.

4. Televizyon ve radyolar için ayrı Yasa çıkarılırken, İnternet Gazeteciliğinin Basın Kanunu’na adapte edilmesini hala kabullenemiyoruz. Bu kararın altında yatan; Anadolu’da yazılı basının yok edilerek, dijital medyanın yaratılması gerçeğini de göz ardı etmeden, internet gazetelerine de adil olarak yazılı basında olduğu gibi bekleme süresi uygulanmasını, asgari kadrolarla istihdam yaratılmasını da beklediğimizi;

5. Anadolu’da yerel gazetelerde çalışan gazetecilerin asgari ücretin ve açlık sınırının altında maaş ve ücret aldığı gerçeği doğrultusunda; 5593 sayılı Basın Yasası’nda gerekli değişiklikler yapılarak gazeteciler için ayrı bir asgari ücret düzenlenmesini, BİK denetimlerinin sıklaştırılarak istihdama büyük engel teşkil eden naylon kadrolara izin verilmemesini beklemekteyiz.
Yine çuvaldızı kendimize batırarak okura olan saygımız ve ödevimiz nedeniyle; tarafsız yayıncılık habercilik konusunda, kopyala-yapıştır ajans haberciliğinden vazgeçilmesini, gazeteciler olarak kendimize çeki düzen vermek zorunda olduğumuzu ve en önemlisi de meslek örgütlenmesinde bölünmeye son vermemiz gerektiğini hatırlatmalıyız.

6. Doğaya, çevreye ve insana olan saygısını her fırsatta dile getiren Türkiye Gazeteciler Federasyonu; Yeşil Doğa Derneği ile imzalanan “Türkiye’nin Etrafı Yemyeşil Dağlar” protokolü ile toplantılarını gerçekleştirdiği illerde ve gazeteciler cemiyetlerinin kendi illerinde tüm vatan topraklarını ağaçlandırma projesini hayata geçirmiştir.

7. TGF olarak sorunlarımızın birlik-beraberlikte çözüleceği inancımızı bir kez daha yineleyerek; gerçek meslek örgütlerimizi, siyasetçilerin oyunlarına gelmeden, kandırılmadan, böl-parçala yönet oyunlarına inanmadan bir araya gelmeye, konuşmaya birbirimizi yemek yerine birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. Kimsenin tam yetkili olmadığı, fikirlerin tartışılarak ortak aklın ve çözümün birlikte bulunacağı bu birliktelik bizleri zayıflatmak yerine güçlendirecektir.

Kamuoyunun bilgilerine saygı ile duyurulur.

TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU
BAŞKANLAR KONSEYİ

 


Editör: E. TAYHAN