Düzce Ziraat Mühendisleri Odası öncülüğünde TÜRMOB’a bağlı odalar İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve İç Mimarlar Odası tarafından da desteklenen Düzce 1. OSB’nin genişlemesi ile Kuzey Batı Çevre Yolu’nun 1. Sınıf tarım arazilerinden geçmesini engellemek için Bolu İdare Mahkemesi’ne açılan dava için arazilerin bulunduğu alanlara gelen “Bilirkişi heyeti” incelemede bulundu. Bilirkişi heyetini takip edenler arasında Düzce Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yıldız ile Sarayyeri Mahallesi’ndeki arazileri inceleme esnasında Sarayyeri Muhtarı Recep Suh da hazır bulundu.
Düzce’de 1. OSB’nin Hacı Ahmetler Köyü sınırlarına doğru genişletilmek istenmesine yönelik çalışmaların köy halkında yarattığı tepkinin büyümesi ve ayrıca Düzce Belediyesi tarafından Kuzey Batı Çevre Yolu’nun da Arapçifltiği ve Sarayyeri’nde yine birinci sınıf tarım arazileri üzerinden geçirilmek istenmesi Düzce Ziraat Mühendisleri Odası ile odanın bağlı olduğu TÜRMOB’u harekete geçirdi. Düzce Ziraat Mühendisleri Odası’nın öncülüğünde tarım arazilerinin korunması için Bolu İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması davası açıldı. Dava kapsamında mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi heyeti Düzce’ye gelerek söz konusu alanlarda incelemede bulundu.
Bilirkişi heyetiyle alanda incelemeyi takip eden Düzce Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yıldız, ön inceleme sonrası konuyla ilgili olarak açıklamada bulundu. Beraberinde Düzce Mimarlar Odası Başkanı Dilek Doğan Baskan ve Elektrik Mühendisleri Odası adına İsrahim Halil Tunçel’in de yer aldığı basın toplantısında TÜRMOB adına açıklamayı Düzce Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yıldız yaptı.

AHMET YILDIZ’DAN ÇARPICI AÇIKLAMA
Başkan Yıldız açıklamasında çarpıcı tespitlerde bulunarak “Düzce’de hem 1. OSB’nin birinci sınıf tarım arazileri üzerine genişletilmesi hem de Kuzey Batı Çevre Yolu’nun en verimli araziler üzerinden geçirilmek istenmesi Düzce’ye ihanettir” dedi.
Düzce Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yıldız, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Türkiye'nin, son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 8,2'sini, toplam tarım alanlarının da yüzde 5,22'sini kaybetmiştir. Yüzölçümü, söz konusu alandan daha küçük 87 ülke bulunuyor. Tarım topraklarının heba edilmesi geri dönüşü olmayan kayıplar yaratacağından, bu alanların sanayiye ve imara açılması doğru değildir. Salgın hastalıklar, kuraklık tehlikesi, küresel ısınma gibi çevresel felaketler sağlıklı gıdaya ulaşımı da engellemektedir. Bu nedenle elimizdeki yeniden oluşması mümkün olmayan toprağı tarımsal amaç dışında kullanmaya her vatanseverin izin vermemesi gerektiği bilinci ile 2 milyon 102 bin 600 metreküp sulu ve dikili tarım arazilerinin Düzce OSB genişleme alanı olarak kullanılması için tarım dışına çıkarılmasına itiraz ediyoruz. Ayrıca Gümüşova OSB sahası, yüzölçümü ve D-100 karayoluna ve diğer ulaşım imkanlarına yakınlığı nedeniyle alternatif durumunda olduğu halde değerlendirilmemiştir. Düzce Belediye Başkanlığının talebi üzerine Merkez İlçesi Arapçiftliği ve Sarayyeri Mahallesinde bulunan yaklaşık 397 bin 107 metreküp sulu tarım arazisinin konut ve yol yapılması amaçlı olarak tarım dışına çıkarılmasına itiraz ediyoruz. Zaten planlanmış olan, Çamköy’den Gölyaka otoban bağlantısına uzanan alternatif yol varken, söz konusu güzergaha ihtiyaç yoktur düşüncesindeyiz. Çok yakın bir tarihte tekrar kendini hatırlatan deprem gerçeği ortadayken, halen güzel Düzce ovasının betona dönüşmesini önlemeyen ve buna ön ayak olan, başta Düzce milletvekilleri, sayın belediye başkanı ve sayın valiyi yapılan bu büyük yanlıştan dönmeye ve aklı selime davet ediyorum. Unutulmamalıdır ki 1000 yıldır atalarımızın yaşadığı bu topraklarda bizlerden sonra gelecek nesillerimiz yaşayacaklardır. Alternatif alanlar Düzce’de fazlasıyla mevcuttur. Odamızın ve Değerli Düzce’lilerin desteği ile topraklarımızın heba olmasını önleyeceğimize olan inancımız tamdır” dedi.
2007 YILINDA DA YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA KARAR VERİLDİ
Düzce Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yıldız, 2007 yılında da OSB’nin genişletilmek istendiğini ancak mahkemenin yürütmenin durdurulması kararı verdiğini hatırlatarak “Biz 2007 yılında birinci OSB’nin genişletilmesi talebi vardı. Onaylanmıştı. Odamız o zaman yine tekrar konuyu gündeme getirmişti ve yürütme durdurma davası açmıştı ve kazandık. Bu davanın da olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz. Köylüler imzaları toplayarak bizlere teslim ettiler. Mahkeme heyetine vererek, dava dosyasına koyacağız. Oradaki tarım topraklarını koruyacağız” ifadelerini kullandı.
DÜZCELİLERİN SİYASİLERİ HAREKETE GEÇİRMESİ GEREKİYOR
Düzceli vatandaşların kamuoyu oluşturarak, siyasileri de harekete geçirmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldız, “Mutlaka Düzcelilerin kamuoyu oluşturması gerekiyor. Burada bir irade var ve buranın birini OSB’ye katılması gündemde fakat özellikle siyasilerimizin Düzce ovasını koruyacak önlemler alması gerekiyor. Siyasileri harekete geçirecek olanlar ise halktır” dedi.
OSB GENİŞLETİLMESİ, TARIM ARAZİSİNDEN YOL GEÇİRİLMESİ DÜZCE’YE İHANETTİR
Düzce 1. OSB ile kuzey batı çevre yolunun birinci sınıf tarım arazileri üzerine kurulmak istenmesinin Düzce’ye ihanet olduğunu söyleyen Başkan Ahmet Yıldız, “Düzce ovası küçük bir ova ve baktığımız zaman çok verimli arazilerin belki en başında geliyor. Artı birinci sınıf tarım arazisi diyebiliriz. Taban suyu yüksek olduğu için adam ekseniz büyür. Bunu geri dönüşü olmayan yola giriyoruz. Heba ediyoruz. Sarayyeri, Arapçiftliği tarafında da önce Bostanyeri olarak geçiyordu. Tarımın en canlı yapıldığı alanlardı. Bir kısmı şehirleşmeye doğru gidiyor. Çevre yolu geçtikten sonra araziler değerlenecek ve yapılaşmaya açılacak. Düzce’nin en verimli arazilerinin olduğu bölüm yapılaşmaya açılacak. Tarımdam uzaklaşacak. Bu açıkçası Düzce için ihanettir. Hem 1. OSB’nin genişlemesi hem de Arapçiftliği, Sarayyeri’nden geçecek çevre yolu Düzce’ye ihanettir. Normalde planlanan Çamköy Kavşağı’ndan, Çilimli üzerinden Gölyaka TEM otoyoluna bağlanan bir yol var. Planda var ve bu yapılacak. Şuanda planlanan tamamen bize göre yapılaşmayı ve oradaki rantı yüksek boyutlara taşımak için yapılan bir yol” şeklinde konuştu.
Editör:
E. TAYHAN