“10 OCAK DAYANIŞMA GÜNÜ’DÜR”

DÜZCE GAZETECİLER CEMİYETİ'NDEN 10 OCAK AÇIKLAMASI : "ELEŞTİRİYE AÇIK OLMAK ESASTIR”

“10 OCAK DAYANIŞMA GÜNÜ’DÜR”
10.01.2023 - 13:45
Kaynak: (Objektif Ajans)
751

Düzce Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ ile ilgili  yaptığı açıklamada “10 Ocak günü’nün gazeteciler arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışma günü’nü temsil ettiği” vurgulanarak “1961’de bayram olarak kutlanan 10 Ocak Günü’nün yeniden bayram havasında ve bayram anlayışı içinde kutlanması özlemiyle çalışan ve çalıştırılmayan tüm gazetecilerin günü kutlu olsun. Dayanışma yeniden bayram havasını geri getirecektir. Buna bu dönem ciddi ihtiyaç var” denildi.

 

Düzce Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi:

“10 Ocak 1961 yılında ilk kez gazetecilerin haklarını koruyan, düzenleyen 212 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Günümüzde gazetecileri koruyan tek yasa olan 212 sayılı yasa basın kuruluşlarında yeteri kadar kullanılmasa da gazetecilerin güvencesi olmayı sürdürüyor.

Ancak yasanın kabulünün 62. yılında yine karanlık bir tabloyla karşı karşıyayız. Son yıllarda ekonomide yaşanan krizin en fazla etkilediği kesimin Yerel Basın olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Son yıllarda çalışan gazetecilerin üçte birinin işsiz kalması düşündürücüdür. Kalıp fiyatlarının ve kağıt fiyatlarının dövize endeksli olarak son yılların en üst seviyeye yükselmesi gazete basım ve yayım oranını ciddi anlamda etkilemiştir. Gazeteler basılamayacak hale gelmiştir. Bunu üzülerek söylemek durumundayız.  

Medya kuruluşlarında yaşanan mali kriz, çalışanları da içinden çıkılamaz bir başka krizin içine itmiştir. Meslektaşlarımız, yoksulluk sınırında aldıkları ücretlerle ayakta durmaya çalışmaktadır. Bu da mesleğin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu gözler önüne sermektedir.

Avrupa’da yüzde 25 olan sendikalaşma oranı Türkiye’de yüzde 8’dir.Yerelde bu oran çok daha düşük orandadır. Yüzde birin de altındadır..

 

“İDARECİLER ‘ELEŞTİRİYE AÇIK’ OLMALIDIR”

 

10 Ocak günü’nün aynı zamanda İdareciler Günü olması, İdarecilerin de Gazetecileri daha iyi anlaması ve zaman zaman eleştiriye açık olmalarını zorunlu hale getirmektedir. Önce tabii ki meslektaşlarımız eleştiri mekanizmasını iyi anlamaları ve usulü dairesinde uygulamaları gerektiğinin de bilinmesi gerekir. Ardından kenti yönetenlerin, İdarecilerin, bürokratların ve seçilmişlerin; eleştiriye açık olmalarının kentin gelişip büyümesinde katkısının büyük olacağı kanaatini taşıyoruz. Gazeteci de eleştirirken üslubuna dikkat edeceği gibi, muhataplarının da gazetecinin eleştiri mekanizmasını kullanmasını olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirmesi gerekir. Kentin gelişip büyümesi; atanmışların ve seçilmişlerin gazetecilerle birlikte dayanışma içinde olmasıyla mümkündür. Gazetecinin eleştiri mekanizmasını düşmanca bir tavırla karşılamak demokrasiyi anlamamak ve algılamamak anlamı taşır. Birlikte büyümek ve gelişmek istiyorsak birbirimizi anlamak ve birbirimizin görüş ve önerilerimize saygılı olmak zorundayız. Eleştirmek suç değildir. Karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde idareciler, seçilmişler ve atanmışlar gazetecilerin görüş ve önerilerini dikkate alarak ard-niyet düşünmeden bunun bir dayanışma olduğu bilinci içinde davranmak zorundadır.

 

GAZETECİ DE “DEBİYATTAN FİRE VERMEMELİDİR”

“Gazeteci de basın ahlak ve etik kuralları çerçevesinde söz ve yazıda üslubuna dikkat ederek, çamur atmadan, edebi bir dil ve üslupla muhatabını uyarma ve gerçek bilgiyi sunmakla yükümlü olduğunu unutmamalıdır. Yazı, söz ve üslupta edebi olmalıdır. ‘Gazeteci; çalıntı, iftira hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan uzak durur.’ ‘Gazeteci, bir bilginin, haberin, yayını ya da yayınlanmaması karşılığı hiçbir maddi ve manevi avantajın peşinde olamaz. Gazeteci, devlet başkanından milletvekiline, iş adamından bürokratına kadar, haber kaynağı olarak da kabul edilen kişi ve kurumlarla iletişimini ve ilişkisini meslek ilkelerini gözeterek yürütür.’ Bu hükmün ‘Gazetecinin temel görevleri ve ilkeleri’ arasında yer aldığını hatırlatmayı bir görev telakki ediyorum…                   

 

Bu duygularla Düzce Gazeteciler Cemiyeti olarak meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü gönülden kutluyoruz. Ayrıca hayatını kaybederek aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı da bu vesileyle rahmetle anıyoruz.”


Editör: E. TAYHAN