Türk dünyasının bütünleşmesine yönelik çalışmalar teşkilata üye ülkeler tarafından birçok alanda yürütülüyor. Türk Dünyasının güçlenmesine ve girişimciliğin gelişmesine yönelik çalışmalarıyla adını ulusal ve uluslararası birçok platformda duyuran Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Himmet Karadal yakın zamanda yürüttükleri çalışmalar kapsamında ORAY TV’ye özel açıklamalarda bulundu.

Türk Devletleri Teşkilatı ortak bir dil, kültür ve dayanışma temelinde inşa edilmiş olan, günümüzde bölgesel ve uluslararası iş birliğinin etkin bir teşkilatı olarak adından söz ettirmektedir. Türk Devletleri Teşkilatı yürütmekte olduğu çalışmalarla üye ülkeler arasındaki ticaret ve yatırımların artırılmasını hedefliyor. 2021 yılında teşkilatın Türkiye’de Demokrasi ve Özgürlük Adası’nda düzenlenen toplantıda Türk Devletleri Teşkilatı adını alan teşkilatın bugünkü gündemi, üye ülkeler arasında ticaret ve yatırımların artırılmasına yönelik hedeflerin olması gösteriliyor. 
TDT: Yakın Tarihi TDT ortak bir dil, kültür ve dayanışma temelinde inşa edilmiş olsa da bugün bölgesel ve uluslararası iş birliğinin etkin bir teşkilatı olmuştur. TDT’nin kuruluş aşamaları üçe ayrılabilir. İlk olarak, SSCB dağılıp Türk cumhuriyetleri bağımsızlığını kazandığında, 1992 yılında Türkiye’nin öncülüğünde Ankara’da “Türkçe Konuşan Devlet Başkanları Zirvesi” toplandı. İkinci aşamada, 2009 yılında ise Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi yani Türk Keneşi kuruldu. Türk Keneşi uluslararası teşkilatlar içinde "mütevazi" hedefler edinerek yola çıktı ve zaman içinde başarılı neticeler aldı. Bu bağlamda ekonomi, eğitim, ulaştırma, kültür, turizm ve dış politikaya yönelik kayda değer projeler elbirliği ile hayata geçirildi. Üçüncü aşamada, Türk Konseyi 12 Kasım 2021’de İstanbul’da gerçekleştirilen 8. Zirvesi’nde tarihi bir karar vererek adını Türk Devletleri Teşkilatı olarak belirledi. Hedef: Türk Dünyasının Bütünleşmesi TDT arasında 2040 yılı için Türk Dünyası Vizyonu adıyla kabul edilen belge ile dört alanda belirlenen hedefler açık bir şekilde ifade edildi. Bunlar, siyasi, ticari, ekonomik, halklar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk devletlerinin uluslararası toplumla ilişkileridir. Teşkilatın temel görevi Türk ülkeleri arasında çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirmek, karşılıklı güven ortamı oluşturmak ve uluslararası ilişkilerde birbirini desteklemektir. Eğitim Alanında Güçlü İş Birliği Göze Çarpıyor Aynı kökten, kültürden, dinden gelen, ortak bir tarihi paylaşan insan topluluklarıyla ve devletleriyle iş birliği amacında olan Türk Devletleri Teşkilatı, eğitim alanında, özellikle de yükseköğrenim alanında üniversitelerin iş birliği düzeyinde çeşitli oraganizasyonlar düzenliyor. Uluslararası EMI Girişimcilik ve Yönetim Bilimleri Enstitüsü Başkanı olan Prof. Dr. Himmet Karadal, Şubat ayında Özbekistan’ın başkenti Taşkent ile Cizzak kentindeki üniversiteler ve enstitüler tarafından girişimcilik ve yönetim konularında seminer vermek üzere Türkiye’yi temsilen davet edildi ve aynı zamanda Türk Dünyası ve iş birliği hususlarında çeşitli temaslarda bulundu.
Çok sayıda ülkede bulunan Üniversitelerdeki yüzlerce akademisyenin katıldığı EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresiyoğun katılımlarla çeşitli dönemlerde gerçekleştiriliyor ve bilim dünyasının en katılımcı kongreleri arasında yer aldığı biliniyor. Kongre başkanı Prof Dr. Himmet Karadal, “Uluslararası EMI Kongresinde şu ana kadar 2117 akademisyen tarafından hazırlanan 1357 bildiri sunulmuş, her kongreye ortalama 25 ülkeden ve 100’den fazla üniversiteden katılım gerçekleştirilmiştir” dedi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Himmet Karadal yaptığı açıklamada: “Türk Dünyasının önemini, köklerimizi ve kültürel değerlerimizi anlamak açısından bu ziyaretlerin manevi değerinin yüksek olduğunu; Ata yurdumuzun her bir ferdi, ülkemizin başına gelen deprem felaketine üzüntülerini bildiriyor, acılarımızı paylaşarak Türk gardaşlarımızı Allah korusun diyerek dua ediyorlar.” ifadelerinde bulundu. 
Prof. Dr. Karadal, Türk Dünyası ülkelerine yapmış olduğu ziyaretlere ilişkin, “Başkanı olduğum Uluslararası EMI Enstitüsü ile işbirliği kapsamında; TEAM Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve Dekanı Prof. Dr. Erdoğan EKİZ başta olmak üzere, Jizzakh Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Shavkat Sharipov Safarovich, Taşkent Diplomat Üniversitesi Rektörü Dr. Elyor Mahmudov, Taşkent Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, Mirzo Ulugbek Özbekistan Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Raima Kh. Shirinova, Devlet Transport Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bakhodir Hatamovich, Özbekistan Kamoliddin Bekzhod Güzel Sanatlar ve Dizayn Enstitüsü Rektör Yardımcısı Dr. Dilafruz Abdırashıdovna Kurbanova, Dekanları, Bölüm Başkanları ve akademisyenler ile çalıştaylar ve görüşmeler yapılmıştır. Akademik Litsey yöneticileri, tarafıma Özbekistan-Türkiye ilişkilerine aktif katkılarımdan dolayı ödül vererek onore etmişlerdir. Gücümüz yettiğince Türk Dünyasının güçlenmesine ve girişimciliğin gelişmesine yönelik gönüllü çabamız devam edecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Editör:
E. TAYHAN
Yorum Yap