DÜZCE’DEN KAHRAMANMARAŞ’A UZANAN “SEVGİ YOLU”

Oray Tv Haber Koordinatörü ve Sabah Gazetesi Düzce Muhabiri Enes Güneş’in organizesiyle gerçekleştirilen inceleme araştırma gezisinde Düzce'de 1999 depremini yaşayanlar Kahraman Maraş depremini yaşayan çocuklara sevgi yolu kurarak hayata bağlanmaları amaçlandı.

DÜZCE’DEN KAHRAMANMARAŞ’A UZANAN “SEVGİ YOLU”
23.03.2023 - 11:24
Güncelleme 24.03.2023 - 15:57
567
2

Düzceli bir grup yardımsever insanın bir araya gelerek topladıkları oyuncaklar, Kahramanmaraş’ta depremzede çocukların yüzünü güldürdü. Oray Tv Haber Koordinatörü ve Sabah Gazetesi Düzce Muhabiri Enes Güneş’in organizesiyle gerçekleşen inceleme araştırma çalışmasında depremzede çocukların yakınları başta olmak üzere çocuklara oyuncak eşyalar dağıtılarak sıcak bir “ sevgi yolu, sevgi köprüsü” kurularak deprem yaşamış çok sayıda yakınını kaybetmiş ailelerin deprem stresinden  kurtulmaları ve hayata bir an önce bağlanmalı sağlanmaya çalışıldı. 

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, 11 şehirde büyük yıkıma neden oldu. 12 kasım ve 17 ağustos 1999’da depremi en acı şekilde yaşayan illerden biri olan Düzce’de yerel bir tv’de (81Oray Tv) Haber Koordinatörü olarak görev yapan Gazeteci Enes Güneş, arkadaşlarıyla birlikte organize olarak depremin yıktığı kentleri yerinde görmek ve inceleme ve araştırmada bulunmak için yola çıkarak “gitmişken deprem çocuklarına bir sevgi seli bağı kurmak ve onların mini yüreklerine sıcak sevgi seli sunmak için” gittikleri deprem bölgesinden Düzce’ye döndüler. Deprem bölgesi dönüşü fedakar ekibin düşüncelerini aldık:

Deprem bölgesinde yaraların bir an önce sarılması için ‘bir tuzumuzda bizden olsun” anlayışıyla gerçekleştirdikleri inceleme araştırma gezisinde “Düzceli bir grup yardımseverle bu duruma kayıtsız kalamazdık” diyen ekip 17 Ağustos Marmara depremi ve hemen ardından yaşanan 12 Kasım Düzce depremlerinin canlı şahitleri olarak bir araya gelerek kampanya başlattık. Düzce depremini çocuk yaşta yaşayan yardımseverler, çadırda kaldıkları dönemde kendilerine verilen oyuncakları hala unutamadılar ve o günleri hatırlayarak çocuklar için harekete geçtiler. Kendileri ve çevrelerinden topladıkları yardımlarla yüzlerce oyuncak alarak Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinin İğde kasabasına giden ekip köyde bulunan tüm çocuklara oyuncak dağıttılar. Oyuncaklarını alan çocukların sevinci depremin acısını bir nebze de olsa unutturmaya yeterdi.

İğde kasabasında ikamet eden Abdurrahman Pamuk, Devlet ve millet el ele oldu bize yardıma koştu, dedi. Pamuk, ‘‘ Evim Elbistan Yeşilyurt mahallesindeydi. İlk depremde evimiz sadece sallandı ama yıkılmadı, deprem bitene kadar çocuklarla evde bekledik, deprem bittiği anda aşağıya indik ama hala sarsıntılar devam ediyordu. İkinci depremde ise tekrar büyük bir sarsıntı oldu. Bu sefer evimiz daha fazla hasar aldı. Elbistan’da ilk depremde 3 tane bina yıkılmıştı. İkinci deprem ile birlikte Elbistan tamamen yerle bir oldu. Çok şükür Elbistan olarak ilk depremde binaların tamamına yakınını boşaltmıştık ama bir şey olmaz ve ihtiyaçlarını almak için girenler enkazda kaldılar. Devletimize ve milletimize çok teşekkür ediyorum. Çok duygulandık herkes bize yardıma koştu. Birlik ve beraberlik duygusunu fazlasıyla yaşadık. Düzce’den buraya gelen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum çocuklarımızın yüzlerini güldürdüler, bir nebzede olsa acılarımızı paylaştılar. Allah tüm depremzedelere yardım etsin. Düzceli kardeşlerimde aynı acıları ve aynı duyguları yaşadılar ve biz bu depremi canlı yaşadıktan sonra, onların duygularını daha iyi anladık. ‘’ ifadelerini kullandı.

ŞEYMA TEKİN : “OYUNCAKLARI ALAN ÇOCUKLARIN MUTLULUĞU BİZİ DAHA MUTLU ETTİ”

Düzceli yardımsever ekibinden Şeyma Tekin, Düzce halkı olarak aynı acıyı bizde yaşadığımız için depremzede kardeşlerimizin yanında olmak istediklerini söyledi, Tekin, ‘‘Akrabalarımızla konuşup karar verdik ve Kahramanmaraş’a gidip çocuklarımızı sevindirmek istedik. 10 kişilik bir grupla yardım toplamaya başladık herkes elinden geleni yaptı ve yardımseverlerin desteğiyle çocuklarımız için oyuncaklar aldık. Daha önce biz de deprem yaşadığımız için depremzede vatandaşlarımızın yanında olmaya çalıştık, çocuklarımızın yüzünü güldürmek hem beni hem arkadaşlarımı çok mutlu etti. İnsanların çaresizliği ve hayata tutunmaya çalışmaları hepimizi çok etkiledi. Orda tanıştığımız ablalarımız ve abilerimizle sohbet ettik ve onlara bir nebzede olsa destek olmaya çalıştık. Oyuncakları dağıtırken çocukların mutlu olduğunu gördükçe iyi ki geldik dedik. Destek olanların sayesinde çocuklarımızı sevindirebildik diye biz de çok mutlu olduk. Herkesin bu duyguyu yaşamasını isteriz. Ekip olarak çok güzel bir yola çıktık ve çok güzel insanlarla tanıştık. Oraya gitmemize vesile olan, çocukları mutlu etmemize destek olan yardımseverlere ve ekip arkadaşlarıma kendi adıma çok teşekkür ediyorum.’’ dedi.

“1999 DEPREMİNİ YAŞADIĞIMIZDA BİZDE ÇOCUKTUK”

Onlar bize geldi, bizimde onlara gitmemiz lazım diyen Düzceli ekipten Özgün Arslan, ‘‘ 1999 Düzce depremini yaşadığımız da aynı bu kardeşlerimiz gibi küçüktük. Bu depremi haber aldığımızda ise hemen çocukları düşündük. Arkadaşlarımızla kafa kafaya verdik ve ne olursa olsun deprem bölgesine gideceğiz ve çocukları sevindireceğiz dedik. Allah’a çok şükür Düzce’den kalktık geldik. Çocukların yüzünde ki gülümse tüm derdimizi sıkıntımızı aldı gitti.’’ dedi.

Daha sonra çevre köyleri de dolaşan ekip çocuklara oyuncaklarını vererek çocukların mutluluklarına şahit oldular.

 

 


Editör: E. TAYHAN