HER YENİ DOĞANA İŞİTME TARAMA PROGRAMI UYGULANIYOR

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Akçakoca Devlet Hastanesinde doğan tüm bebeklere “Yeni Doğan İşitme Tarama Programı” uygulandığını belirtti.

HER YENİ DOĞANA İŞİTME TARAMA PROGRAMI UYGULANIYOR
4.03.2022 - 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
697

Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz,  işitme kayıplarının, çocuğun sesleri oluşturarak konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktör olduğunu belirtti. İşte kaybının vaktinde teşhis edilmesi halinde çözümsüz olmadığını beliren Yılmaz, “ Eğer işitme kaybı vaktinde teşhis edilmez ve rehabilitasyon programlarına alınmazlarsa, çocukların psikolojik ve sosyal gelişmeleri yetersiz olur ve ilerleyen yıllarda eğitim ve sosyal uyum açısından, yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kalırlar. Bu durumda da, çocuk, sadece "işitme kaybı olan bir insan" olmaktan çıkar ve "psikolojik sorunları olan, sosyal hayat ile uyumsuz bir engelli" haline gelir. Yapılan araştırmalar işitme kaybının saptanması bakımından en kritik dönemin "yeni doğan dönemi" olduğunu ortaya koymaktadır. Doğduktan sonra en geç altı ay içinde işitme engeli teşhisi konan ve işitme cihazı uygulanıp özel eğitime alınan bebeklerin konuşma becerisi normal yaşıtlarına benzer seviyede gelişebilir. İşitme engeli ile doğan, bu engeli fark edilmeyen bebeğin dil gelişimi durur ve bununla birlikte zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimi yavaşlar” dedi.

       Dr. Yılmaz, “Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de Müdürlüğümüze bağlı Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Akçakoca Devlet Hastanemizde doğan tüm bebeklerimize taburcu olmadan önce “Yeni Doğan İşitme Tarama Programı” uygulanıyor. Taramada başarısız olan bebeklerimizin takip ve tedavileri yakından izleniyor” dedi.

Yılmaz,  doğumla veya sonradan gelişen işitme kayıplarının önemli bir kısmının önlenebilir olduğunu, bu anlamda erken teşhisin çok önemli olduğunu, çocuklarımızda ve yetişkin bireylerde kulak çınlaması, ağrı, dolgunluk hissi, akıntı, gibi şikâyetlerin olması halinde mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları gerektiğini belirtti.


Editör: E. TAYHAN