KIZILAY DÜZCE ŞUBE BAŞKANI AYDIN’DAN “KAN” UYARISI

KIZILAY DÜZCE BAŞK. AYDIN “KAN STOĞU ALARM SEVİYELERİNE DÜŞTÜ!”

KIZILAY DÜZCE ŞUBE BAŞKANI AYDIN’DAN “KAN” UYARISI
18.11.2022 - 16:07
Kaynak: (Objektif Ajans)
771

Kızılay Düzce Şube Başkanı Av. Halil Aydın: ”Düzce’mize yakışan büyük bir bölge kan merkezi ile ilgili çalışmalarımız da başladı…”

 

Kızılay Düzce Şubesi Başkanı Av. Halil Aydın, pandemi döneminde Kızılay'ın kan stoklarının alarm seviyesine düştüğünü, pandemi sonrası kan stoklarını doldurmaya başladıklarını ancak yeterli seviyede olmadığını söyledi.

Türkiye genelinde günlük yaklaşık 9 bin ünite kan sağlayan Kızılay'ın kan stokları özellikle pandemi döneminde alarm seviyesinde düşüşe neden oldu. Kan stokları azalan Kızılay yaptığı çalışmalarla kan stoklarını doldurmaya çalışırken, Kızılay Düzce Şubesi Başkanı Halil Aydın, vatandaşları kan bağışına davet etti.
Aydın yaptığı açıklamada "Kan kaynağı sadece insan 
olan, başka türlü alternatif şekilde üretemediğiniz hayati bir mesele. Bu hayati meselede kan toplama işi Kızılay’a verilmiş. Kızılay’ın faaliyet alanlarından birisi. Anlaşmalı olduğumuz yaklaşık %90 üzerinde ki Hastanemizin kan tedarikini biz yapıyoruz. Bu zinciri oluşturan süreci takip eden tabi Sağlık Bakanlığımızın da bu konudaki yönlendirmesi ile oluşturulmuş Kızılay'ın faaliyet alanlarından birisi. Özellikle pandemi sürecinden geçtik bu pandemi sürecinde stoklarımızda ciddi alarm seviyesi diyebileceğimiz bir azalma oldu. Tabi bu bütün dünyada böyle oldu. Sadece ülkemizde bu durum böyle değil ama yaklaşık 9000 ünite kanın günlük ihtiyaç olduğu Türkiye'de kan stoklarımız yeterli seviyede değil. İhtiyaç olduğu bir süreç bu sonuç pandemi olsun olmasın dinlemiyor. Her gün o kana ihtiyaç duyan bir yapı var. İnsanlarımız var. Hastanelerde bunu bekleyen hastalarımız var. Bu süreç durmuyor bu sebeple biz o dönem çeşitli kampanyalar, tanıtımlar yaptık. Basın kuruluşları sağ olsunlar haberleriyle çok ciddi destek oldular yetmedi bizzat kendi kanlarını vererek destek oldular. Süreç biraz daha normalleşti pandeminin kalması ile birlikte, kan stoklarımız normale dönmeye başladı ama tamamen yeterli seviyede değil henüz bunun içinde çalışıyoruz gayret ediyoruz. Yine sivil toplum kuruluşlarımızın, basınımızın desteğine ihtiyacımız var. Desteklerinizin bekliyoruz tanıtım anlamında duyarlılık anlamında toplumda ama o eski zor günlerimizi kısmen de olsa atlattık sayılır" dedi.
Genel anlamda negatif grup kan bulmakta zorlandıklarını dile getiren Başkan Aydın "Genel anlamda bellidir. Bazı kan grupları toplumda az bulunan kan gruplarıdır. Özellikle eksi diyebileceğimiz 0 veya (-AB)deki kan grupları toplumda az bulunan kan gruplarıdır. Az ihtiyaç var ama ihtiyaç olduğunda da az bulunan bir kan grubudur. Aslında hiç ayrım yapmadan bütün kan gruplarına ihtiyacımız var sonuçta bileşenleriyle birlikte değerlendirildiğinde ‘bir kan üç can’ diyoruz. Bir ünite kanı çeşitli afares ve birleşenlerine ayırdıktan sonra farklı farklı hastalara can olarak geri dönüyor. Biz o noktada toplumun duyarlılığına teşekkür ediyoruz ama yetmiyor çünkü her gün aynı ihtiyaç devam ettiği içinde aynı duyarlılığın artarak devam etmesini de bekliyoruz" dedi.
Akçakoca yolunda bulunan binanın bölge kan merkezine dönüştürülmesi için bütçelendirme çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Kızılay Düzce Şube Başkanı Av. Halil Aydın "Gezici araçlarımız var kan merkezlerimiz var. İnşallah bize yakışan Düzce’mize yakışan büyük bir bölge kan merkezi ile ilgili çalışmalarımızda başladı. Ağustos ayı yönetim kurulu, genel merkez yönetim kurulunun da kararıyla bütçelendirildi daha öndece Kızılaya kazandırdığımız Akçakoca yolu üzerinde bir bina vardı o binayı inşallah bölge kan merkezi olarak diyazn edicez" şeklinde konuştu.


Editör: E. TAYHAN