DÜZCE CEDİDİYE CAMİİ MİNBERİ YIKILDI

YIKILAN MİNBER 1999 DEPREMİ SONRASI YENİDEN YAPILMIŞTI

DÜZCE CEDİDİYE CAMİİ MİNBERİ YIKILDI
23.11.2022 - 17:31
Güncelleme 23.11.2022 - 17:40
552

Cedidiye Camii’nde yıkılan minberle ilgili olarak açıklamalar yapan Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, minberin sonradan yapıldığını tahmin ettiklerini ifade ederek “Düzce Belediyesi olarak, devlet olarak, devletin bütün birimleri olarak depremin olduğu ilk dakikadan itibaren sahadayız. Çok şükür can kaybı yok ancak evlerin içerisinde hasarlar var. Evleri içeriden vuran bir deprem gibi görünüyor. 2007 yılında deprem yönetmeliği değişmişti. Bunun faydasını çok gördük. Betonarme sistemlerde hiçbir hasar yok. Buda statik hesapların ve kontrollerin doğru olduğunu gösterdi.

Cedidiye Camii’nde de 1999 yılında yaşanan depremde minareler yıkılmıştı. Emaneten, yerinde olsun diye minareler tenekeden yapılmıştı. Düzce Belediyesi tarafından yürütülen Cedidiye Meydan Projesi kapsamında minarelerin yenilenmesi de mevcut kubbeye uygun minare yapılması çalışmalarımız vardı. Onlarla ilgili çalışmaları başlattık. Şimdi yaşanan depremde de içeride minber yıkıldı. Cedidiye Camii bizim camimiz. Bununla ilgili olarak elimizden ne geliyorsa hızlıca yapacağız.

1999 depreminde minareler yıkıldı ancak caminin statiği çok güzel. Caminin statiğinde problem yok ancak içerideki ek yapıların tamiri, bakımı, yenilenme zamanı gelmiş. Bu minberi de daha sağlam olarak yapacağız. Cami uzun yıllarda biten bir cami. 1976 yılında bitirilmiş. Ancak minberin ne zaman yapıldığı hakkında bir bilgi yok. Ama muhtemelen sonradan yapılan bir ilave olarak yapılmış. Yıkılma yerlerine bakıldığında ek yapı olarak görünüyor. EK yapılar harekete farklı tepkiler verdiği için yıkılmaları normaldir” dedi.


Editör: E. TAYHAN