DÜZCE’DE “ÇERKES SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIM”A DİKKAT ÇEKİLDİ .!

DÜZCE ADİGE DERNEĞİ'NDEN “SÜRGÜN VE SOYKIRIM” İÇİN "ÇERKESLERDEN SESSİZ PROTESTO.!”DÜZCE'NİN İKİ YENİ MİLLETVEKİLİ CHP'DEN TALİH ÖZCAN İLE AKP'DEN ERCAN ÖZTÜRK'TE PROGRAMDA HAZIR BULUNDU.

DÜZCE’DE “ÇERKES SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIM”A  DİKKAT ÇEKİLDİ .!
23.05.2023 - 15:41
Güncelleme 25.05.2023 - 18:24
614

Düzce Adige Kültür Derneği’nin organizesiyle Çarlık Rusya’nın Kafkaslardan sürgüne mecbur edildiği 21. Mayıs. 1864 günün anısına 159 yıl sonra “Çerkes Sürgünü ve Soykırıma” dikkat çekmek için Anıtpark’ta toplanan Çerkesler ve bu acıya ortak olmak isteyen Düzceliler,  sessizce yürüyerek hem kaybettiklerini andılar hem dünya kamuoyunun dikkatini çektiler.

Çerkes halkını sürgüne mecbur edişinin 159. Yılı anma programı Anıtpark’ta biraraya gelinerek başlandı.Çarlık Rusyası'nın stratejik olarak önemsediği Kafkasya'yı işgal etmek için 1864 yılında bölgede yaşayan Çerkes ve Abhaz halkları çeşitli baskı ve zulümlere maruz bırakılarak 21. Mayıs.1864’te vatan topraklarından zorla sürgüne maruz bırakıldıkları günün anısına 159 yıl sonra hayatlarını kaybedenler anıldı.

Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin’in başkanlığında Anıtpark Meydanı'nda 159. Yılı Anma Programı için toplanan kadınlı erkekli Çerkes’lerin  yanısıra; Çerkeslerin yaşadığı bu sürgün, soykırım ve acıyı protesto etmek için katkı sağlayanlar arasında çok sayıda Düzceli de alanda yerini aldı.

CHP DÜzce Milletvekili Talih Özcan'da 159.Yıl Programında hazır bulundu  

Çerkes Sürgünü ve Soykırımı protesto etmenin yanında “sürgünde kaybettiklerimizi anma”  mahiyeti taşıyan 159. yıl sürgün ve soykırımı anma programına Çerkes halkına destek çıkmak için siyasilerden Abhaz kökenli CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan ile AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk’te etkinlikte yer aldı.

Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin, “Biz Kafkas halkları bundan 159 yıl önce 101 yıl süren savaşta Çarlık Rusyası'na karşı vatanımızı ve özgürlüğümüzü savunduk. Maalesef bu savaşlar sonunda Çarlık Rusyası'nın orantısız gücüne karşı 21 Mayıs 1864 yılında savaşı ve milyonlarca insanımızı kaybettik. 21 Mayıs 1864 hiçbir Çerkes'in unutamayacağı bir tarih oldu” dedi.

ÇERKES VE ABHAZLAR SESSİZCE YÜRÜDÜ

Yapılan konuşmaların ardından meydanda toplananlar ellerinde Çerkes ve Abhaz bayraklarının yanında Türk bayraklarını ellerinde taşıyan Düzceliler hep birlikte sessiz sedasız Düzce Cedidiye Meydanı'nda bulunan (Çerkes Camisi olarak da bilinen) Cedidiye  Camii’ne kadar yürüdüler.

Camii önünde Cedidiye Meydanı’nda yürüyüşe katılanlara akşam namazına kadar ikramda bulunuldu.

KUR’AN-I KERİM OKUNDU DUA GETİRİLDİ

Akşam namazı sonrası Düzce’nin önemli hafız ve mevlithanlarından oluşan İmam Hatip gurubu yatsı namazına kadar 159 yıl önce Çarlık Rusya’yla savaş esnasında kahramanca savaştıktan sonra şehit olanlar başta olmak üzere ayrıca sürgün esnasında bin bir çile ve ızdırapla birlikte sürgün esnasında gemide ve yollarda hayatını kaybeden sessiz kahramanlar ve fedakar Çerkesler, hayatlarını kaybedenlerin ruhlarına ithafen Kur’an-ı Kerim okunmasının yanında dua ve niyazda bulunularak, Çarlık Rusyasıyla yapılan savaşlarda kahramanca savaştıktan sonra şehit düşen ardından sürgüne mecbur edilen yollarda hastalık ve açlıktan hayatını  kaybedenler için dua ve niyazda bulunuldu.


Editör: E. TAYHAN

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Objektif Gazetesi (www.duzceobjektif.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar