NAVİGASYON

  • 28.06.2022 20:44
  • (1)

YAŞAM ve HEDEFLER

Bana göre  bütün canlıların yaşamları boyunca; büyümek, işe girmek, evlenmek, ev araba sahibi olmak, emekli olup emekli maaşı almak , tatile gitmek. Dünyevi  olduğu kadar ahlaklı olmak, helal kazanç sağlamak, bilinen söylemiyle eve helal rızık götürmek. Adil olmak, imkanları doğrultusunda kutsal topraklara Mekke Medine gibi uhrevi vazifelerini yapmak. Manevi ahiri istemleri beklentileri hedefleri olabileceğini olduğunu hemen hepimiz biliyor görüyor yaşıyoruz. Adeta yaşamımızın parçası olan gerek düşünce bazında gerekse fiiliyata geçirdiğimiz bu ayrıntılar yaşamımızın olmazsa olmazlarındandır diye düşünüyorum. Elbette ki bu süreç bir sürü mücadele gerektiren bir süreçtir. Ve total de gözlemlediğimde ( eski dönemleri baz alarak düşünüp gözlemlediğimde olarak kastetmiştim. Zira bugünün şartlarında gerçekleşmesi neredeyse zor demeyeceğim  imkansız bir hal almıştır.) gerçekleştiğine şahit olduğumuz örnekler mevcuttur.  Buna en net olarak da kendi yaşamımı söyleyebilirim. Şöyle ki:  eşim ve ben çalışıyorduk.  Hedefimiz emeklilikti. Ve alacağımız ikramiyelerimizle bir ev bir araba sahibi olmaktı. Hiç kimseye muhtaç olmadan kendi imkanlarımızla bunu gerçekleştirebildik. Zorlandığımız ufak tefek sıkıntılara girdiğimiz zamanlar olmadı mı? Elbette oldu ama yukarda ara başlıklar olarak verdiğim birçok fiili de bu manada gerçekleştirebildik. Adına siz ne derseniz deyin ben ŞÜKÜR diyorum. Bu gün için baktığım da özellikle gençler için bu şablonun gerçekleşmesi imkansız dan da öte gibi duruyor. Sebeplerini sıralamaya kalksam dakikalarca yazmam gerekir ki aşağı yukarı hepimizin üzerinde hemfikir olduğumuz sebepler diyorum.

NAVİGASYON

Konu nereye doğru gidiyor dediğinizi duyar gibiyim. Adı geçen aleti bilmeyen duymayan hatta kullanmayanımız nerdeyse yok gibi diyebilirim. Genellikle gitmek istediğiniz adresi gireriz. Alet bize bir rota bulur çizer ve o adrese ulaştırmak için yönlendirir ikaz eder değimli? Hatta bazen  dalgınlıkla onun yönlendirmesi dışına çıktığız anlar olur ki hemen ‘’ yeni rota oluşturuldu….’’ Anonsunu duyar devam ederiz.

Bu makalemi yazmaya karar verdiğimde kafamda takdir edersiniz ki onlarca farklı fikir vardı. Onlardan bir tanesi ‘’ ALLAH (C.C.) bir kapı kapar binlerce kapı açar’’ sözü önemliydi benim için. Zira oradaki kapanan kapıyı, seçilen rotayı hayırsız uygunsuz bir yol olarak algılıyorum ve o kapının kapanıp yeni daha uygun hayırlı kapılar açılacağına inanıyorum diye yorumladığımdan ki buna işaret edebilecek onlarca duruma şahit olmuşluğum vardır.

Toparladığım da  ana fikir olarak hayat mücadelelerle dolu bir yoldur. Bazen rota değişiklikleri yapmamız gerekebilir aslolan mücadeleye devam etmektir. Bu mücadele de  kanunlar, etik kurallar ve ahlak çerçevesi içinde olmalıdır diye düşünüyorum. Rota değişikliği olsa da amaca ulaştırır. Yeter ki doğru rotayı oluşturabilelim, oluşturmaya çalışalım. Peki doğru rotayı nasıl bulacağız mı ? dediniz. E  o kadarına da siz kafa patlatın  biraz diyorum. Yukarıdaki örnek ve hedefler doğrultusunda eminim doğru bir rota çizebilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Objektif Gazetesi (www.duzceobjektif.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Mustafa Turalı
    Mustafa Turalı
    30.06.2022 17:55

    Kalemine ve yüreğine sağlık güzel insan. Selamlar

Resmi İlanlar