BİR FİNCAN KAHVE BİR BARDAK SU!

  • 18.10.2022 03:24
  • (1)

Muhtemelen çoğunuzun bildiği yazımın da başlığını taşıyan bahis hakkında bilgi tazeleyerek başlayayım. Kahve içmenin de bir adabı usulü vardır. Kahvenin yanında takdim edilen o bir bardak su (müptela olmayanlar bilmez) konu mankeni olsun diye konmaz o fincanın yanına…  Amatörce içenlere şahit olmuşuzdur ki onlar kahveyi içtikten sonra adeta ağız temizliği yaparcasına gargara amaçlı kullanır o bir bardak suyu. Ancak usul farklıdır. Servis edildiğinde ki bu bir misafirlikte olabilir. Erbabı bilir misali kahvenin tadına varmak, aromasını hissedebilmek için kahveden önce su ile ağız daha önceki tadlar dan temizlenmek amaçlı içilir. Sonra kahve içimine geçilir.

An itibarıyla gecenin 02.15 suları.Biraz geç vakit kahve keyfi yapmamın da etkisi olduğunu düşündüğüm uykum gelmediğini fark ettim ve madem yatmayacağım bari bir şeyler yazayım diye geçtim klavyenin karşısına ve başladım tuşlarla dans etmeye

Başlığı göz önünde bulundurarak E İlhami bakalım konuyu nereye bağlayacaksın dediğinizi duyar gibiyim. Hemen balıklama konuya dalıyorum.

ÖRF ADET GELENEK ve GÖRENEKLERİMİZ

Hatta bu akşam eşimle de istişare ettiğimiz bir konuya parmak basmaya çalışacağım. Ve konunun ilmi yönü ‘’ Temizlik imandandır’’ söylemini de içine alan bir detaylandırma yapayım.  Şahsen bende istisnasız devam eden ağırlıklı olarak aile büyüklerimizden öğrendiğimiz bir uygulama yemek öncesi ve sonrası ellerin yıkanması, ağzın temizlenmesi. Bu gün söylemiyle hijyen durum.  Devam ettiğim iddiama gelirsem evet aynen tekrar teyit ediyorum ki gerek bir yere misafirliğe gitsem gerek tatil amaçlı bir otele gitsem gerek evde bu kuralı kesinlikle uygulayan biriyim. Çünkü bu kuralı uyguladığımda küçük çaplı bir temizlik yapmış yani hijyen hale gelmiş oluyorum hem de kahve su örneği veya usulündeki gibi ağız temizliği yaparak sunulacak yemeklerin tadına daha çok vakıf olacağımı, yemiş olmuş için yememiş olmayacağımı biliyor. Bahse konu o öğünü lezzet resitaline dönüştürebiliyorum. Bana göre olması gereken de bu  zaten. Belki size abartılı gelebilir ama ben bu ritüel öncesinde imkanlarımı çok zorlamayacaksa hacet ihtiyacımı bile giderir sunumu öyle bekler, tadını çıkarırım.

Yazarken şuan onlarca benzer kural ve öğreti gözümün önünden geçti. Aslında ne güzel adetlerimiz varmış bizim. İlimin bilimle de desteklendiği bir tane daha örnek vereyim. Yatmadan önce bizlere ağız bakımı(diş fırçalama), burun temizliği(belki biraz sümkürerek burun içini temizlemeyi,sigara içiyorsak veya sigara içilen bir ortamda bulunduysak burun kılları arasında kümelen partiküllerden kurtularak rahat nefes almaya zemin hazırlamak), yüzümüzü yıkamayı(farkında olmadan gün boyu farklı etkenlerle yüzümüzde yuvalanabilecek görünmez koku ve partiküllerden arınmak) ki bütün bunlarda imkanlar doğrultusunda sabun vb. malzemelerden destek alarak yapılmasının daha iyi sonuçlar verdiği tartışılmazdır. Ve namaz kılanlar; günde beş kez abdest alarak bu azasını temizliyor olsa da yatmadan ayakları mümkünse soğuk suyla yıkamak( bilim ve ilim soğuk suyla yapılan bu eylemin kan dolaşımını hızlandırıp rahatlattığını bildiriyor zaten) İşte bana göre ne güzel adetlerimiz varmış dediğim bu noktada verdiğim örnekleri uyguladığımızda rahat bir uyku uyuyacağımızdan kimin şüphesi olabilir ki? Rahat rahat   nefes alabilmek, temiz zinde bir yüz, kan dolaşımı dengeye ulaşmış bir damar ağı! Daha ne olsun desem yeridir. Bana sadece iyi geceler tatlı rüyalar dostlar demek düşer gibime geliyor.

Ben büyüklerimizin bize öğrettiği sadece bir konudan bahsedebildim. İnanıyorum ki onlarca farklı tarz  uygulamalar mevcuttur.

Toparladığımda bizlere büyüklerimiz tarafından öğretilmeye çalışılan, tavsiye edilen her kural içi doldurulabilecek nitelikte ve faydalıdır. Uygulamaya çalışalım, bizden sonraki nesillere de öğretmeye gayret edelim diyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Objektif Gazetesi (www.duzceobjektif.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar