SESSİZ DÜŞMAN YÜKSEK TANSİYON

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, yüksek tansiyonun en sık görülen kronik hastalıklardan biri olduğunu belirterek, “Yüksek tansiyon küresel bir halk sağlığı sorunudur ve kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı ve erken ölüm gibi durumlarla ilişkilidir”

SESSİZ DÜŞMAN YÜKSEK TANSİYON
18.05.2022 - 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
455

Yüksek tansiyonun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve mutlaka bir hekim tarafından takibinin yapılması gerektiği belirten Dr. Yılmaz, “Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gerekir” dedi.

Yılmaz yüksek tansiyonun en belirgin belirtilerini şöyle sıraladı, “Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, burun kanaması, görmede bozukluk, kulaklarda çınlama, yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma ve bacaklarda şişlik yüksek tansiyon belirtileri arasındadır” dedi.

Yılmaz, yüksek tansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanmasının, kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmadığını, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirmesi gerektiğini belirtti.


Editör: E. TAYHAN