Fındıkta rekolte tespit komisyonunun yaptığı çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte ülke geneli için 730 bin ton rekolte beklendiği öğrenilirken, şimdi bütün gözler açıklanacak fındık fiyatına çevrildi.

 
19.07.2022 - 10:51
Kaynak: Özel Haber
678

Fındık yetiştirilen bölgelerde kurulan komisyon tarafından yapılan rekolte tespit çalışmaları tamamlanıp Tarım ve Orman Bakanlığına gönderildi. Gelen bilgiler remi bir açıklama olmamakla 730 bin ton fındık rekoltesi beklendiği şeklinde.
Rekoltenin belli olmasıyla birlikte gözler açıklanacak fındık fiyatına çevrildi. Geçtiğimiz yıl TMO’nun alım fiyatını 26,50 TL olarak açıklamasının ardından bu sene fındık üretimi yapılan üreticiler tarafından artan maliyetler ve oluşan enflasyona göre bir fiyat artışı bekleniyor.

AÇIKLAMAYI ERDOĞAN YAPACAK

Fındık fiyatını Ağustos ayının ilk günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Fiyatın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak olması üreticileri umutlandırdı. Gelen bilgilerde bu beklentiyi karşılayacağı şeklinde. Kulislerde fındık fiyatının 50 TL’nin altında olmayacağı, 53 ila 55 TL arasında açıklanacağı, üstü bir fiyat olursa da sürpriz olmayacağı şeklinde.

EN AZ 60 TL OLMALI

Pazar günü Düzce’de açıklama yapan Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise, “ Biz 60 lira olmasını istiyoruz. Ziraat odaları hesabını doğru yapmıştır ama, geçen sene 26,5 TL olarak ilan edildiğinde 1 kilo fındıkla 3 litre mazot alınıyordu. Mazot şu anda 24 lira olduğuna göre 72 lira eder. Hükümetin yapması gereken, her ürünün fiyatının, yumurtadan süte, peynirden ete yüzde 300 arttığı ülkemizde fındık taban fiyatının da en az yüzde 300 artırmasıdır. Bizim iktidara çağrımız budur. 60 liranın altında fiyat üreticiyi memnun etmez." dedi.


Editör: E. TAYHAN